Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κακοκαιρία «Ιανός»: Μέσω του gov.gr η αποζημίωση των πληγέντων - Αναλυτικά η διαδικασία

Σε λειτουργία η πλατφόρμα από το πρωί της Πέμπτης

8 Οκτωβρίου 2020 14:23
Κακοκαιρία «Ιανός»: Μέσω του gov.gr η αποζημίωση των πληγέντων - Αναλυτικά η διαδικασία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οδηγίες για την αποζημίωση των πληγέντων της κακοκαιρίας «Ιανός» εξέδωσαν τα υπουργεία Υποδομών – Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως ανακοινώθηκε, το πρωί της Πέμπτης τέθηκε σε λειτουργία το ianos-aid.services.gov.gr για την άμεση καταβολή της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες από την κακοκαιρία «Ιανός».

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να καταβληθεί αποζημίωση 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την εξαγγελία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και σε συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί άμεσα με τη μορφή επιδόματος.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr για την ραγδαία αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

Η διαδικασία της υποβολής της αίτησης

Η δημιουργία της πλατφόρμας έγινε με ενέργειες του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι εξαιρετικά απλή και απαιτείται μόνο η συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας στο gov.gr με τη χρήση κωδικών Taxisnet. Αυτονόητα, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί έλεγχος για την ακρίβεια των δηλώσεων.

Στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής της πολιτείας στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα συνδράμει τις εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις, χορηγώντας κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς κάθε κτιρίου.

O "Ιανός" τα διέλυσε όλα: Πάνω από 210.000 στρέμματα κάτω από το νερό στον θεσσαλικό κάμπο

Πάνω από 210.000 στρέμματα ήταν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις του Νομού Καρδίτσας την Κυριακή, όπως τις κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, περίπου δύο ημέρες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφότου ένα μέρος των υδάτων είχε ήδη υποχωρήσει, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Πίνδο και στον θεσσαλικό κάμπο, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού περάσματος του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού», βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που παρέχουν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι, σημαντική ήταν επίδραση του «Ιανού» στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στο Ιόνιο και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ο κυκλώνας βρέθηκε κατά τη φάση της μεγαλύτερης ισχύος του. Μεταξύ 15/9 και 20/9 οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στη δυτική Ελλάδα υποχώρησαν έως και κατά τρεις βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, τα επικαιροποιημένα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης του «Ιανού» μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, εμφανίζονται στο Περτούλι (317 χιλιοστά), στο Μουζάκι (274), στη Μυρίκη Καρπενησίου (224) και στην Καρδίτσα (213) όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share