Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Σημαντικές ενισχύσεις για τα επιδόματα στέγασης, τέκνων και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Τι αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών

7 Οκτωβρίου 2020 08:50
Σημαντικές ενισχύσεις για τα επιδόματα στέγασης, τέκνων και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει ακόμη περισσότερους δικαιούχους για τα επιδόματα που δίνονται μέσω του ΟΠΕΚΑ και για το λόγο αυτό αυξάνεται κατά 300 εκατ ευρώ το κονδύλι σε τρεις σημαντικές ενισχύσεις: Το ελάχιστο εγγυημένο εισοδήματος, επιδομάτων τέκνων και το επίδομα στέγασης.

Η αύξηση της επιχορήγησης προς τον ΟΠΕΚΑ είναι αποτέλεσμα της - προκαλούμενης από την πανδημία του κορωνοϊού - μείωσης των εισοδημάτων χιλιάδων νοικοκυριών εντός του 2020 και της υπαγωγής περισσότερων νοικοκυριών στους δικαιούχους των συγκεκριμένων παροχών. Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση των συγκριμένων επιδομάτων γίνεται (μέχρι σήμερα) με τα εξής κριτήρια:

ΟΠΕΚΑ επιδόματα

Επίδομα στέγασης

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Το εισόδημα του νοικοκυριού κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

-200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
-100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
-50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό)

Επίδομα τέκνων - ΟΠΕΚΑ

Επίδομα τέκνων

Για τον καθορισμό των δικαιούχων οικογενειών προσδιορίζονται τρεις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος ως εξής:
-Πρώτη κατηγορία: έως 6.000 ευρώ
-Δεύτερη κατηγορία: από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ
-Τρίτη κατηγορία: από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ

Το ποσό του επιδόματος ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος Επίσης το υπουργείο Οικονομικών προχώρα και στην αύξηση του ποσού που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης.

Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2020-2021 διαμορφώνεται στα 84 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο υψηλότερο κατά 16 εκατ. ευρώ από το επίπεδο στο οποίο είχε διαμορφωθεί για την περίοδο 2019-2020. Η αύξηση της συγκεκριμένης επιχορήγησης οφείλεται στην αναμενόμενη υπαγωγής περισσοτέρων νοικοκυριών στους δικαιούχους του επιδόματος.

Ακόμη διαβάστε στο Athensmagazine.gr πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά και οι συντάξεις.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share