Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέο επίδομα "ανάσα" για χιλιάδες εργαζόμενους

Δείτε αν το δικαιούστε

4 Οκτωβρίου 2020 12:05
Νέο επίδομα

Καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού είναι οι νέοι δικαιούχοι για το επίδομα των 800 ευρώ, που δίνεται σε επαγγελματίες των οποίων ο κλάδος έχει πληγεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, νέα πληρωμή έρχεται για του επίδομα των 534 ευρώ, δείτε εδώ ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι υποψήφιοι να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών του υπουργείου Εργασίας.

Εφόσον δεν έχουν λάβει επιδότηση ανεργίας μέχρι τον Μάιο του 2020 αλλά ούτε έχουν λάβει με άλλη ιδιότητα τα 800 ευρώ αποζημίωσης ειδικού σκοπού, θα μπορέσουν να λάβουν το επίδομα.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την παράταση των αναστολών συμβάσεων και των αποζημιώσεων (534 ευρώ) των εργαζομένων σε όλους τους πληττόμενους κλάδους βάσει ΚΑΔ, για όλον τον Οκτώβριο.

Ανακούφιση: Έρχεται ρύθμιση λόγω κορωνοϊού με πάνω από 48 δόσεις για χρέη

Ανακούφιση έρχεται για αρκετούς συμπολίτες μας λόγω κορωνοϊού, αφού η κυβέρνηση ετοιμάζει ρύθμιση με πάνω από 48 δόσεις σε όσους φορολογούμενους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τοποθετεί αυτό το νέο πακέτο διευκολύνσεων μέσα στον μήνα, με την αποπληρωμή των χρεών να γίνεται σε πολλές δόσεις, ξεπερνώντας τις προηγούμενες διευκολύνσεις.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται μια… ενισχυμένη ρύθμιση, ίσως και με πάνω από 48 δόσεις. Το ζήτημα είναι ότι για να έρθει μια τέτοια «γενναία» ρύθμιση θα πρέπει να πάρει πρώτα την έγκριση των θεσμών.

Σήμερα όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίζουν τις τακτικές οφειλές τους (π.χ., φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) σε έως και 24 δόσεις ή 48 δόσεις για έκτακτες οφειλές.

Το πακέτο ανακούφισης θα αφορά την περίοδο της καραντίνας την περασμένη άνοιξη και την περίοδο του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, σε τομείς της οικονομίας που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση και έχει μειωθεί δραστικά ο τζίρος τους.

Μετά την Πρωτομαγιά του 2021

Έχει ανακοινωθεί ότι αυτά τα χρέη θα αρχίσουν να πληρώνονται μετά την Πρωτομαγιά του 2021, καθώς έως τότε θα παραμείνουν «παγωμένες», χωρίς οι φορολογούμενοι να απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά και τους φορολογουμένους που έχασαν τις ρυθμίσεις οφειλών και δεν μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

Ωστόσο, είναι έκδηλη η ανησυχία ότι μετά τον Απρίλιο του επόμενου έτους θα εκτοξευθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αφού οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν ταυτόχρονα τα χρέη της πανδημίας, αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις με «ψαλιδισμένους» μισθούς.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει εξαγγείλει ότι αυτά τα χρέη θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις, με επιτόκιο της τάξης του 2,5%, ωστόσο έως σήμερα δεν έχει φέρει κάποια διάταξη που να ενεργοποιεί μια τέτοια ρύθμιση.

Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι θα πρέπει να έρθει μια ρύθμιση 100 δόσεων, ώστε ο κόσμος να έχει τις οικονομικές αντοχές να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, χωρίς να χρωστά και να απειλείται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share