Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Καμπανάκι Κομισιόν για τα αναδρομικά! (Video)

Έκρουσε των κώδωνα κινδύνου

24 Σεπτεμβρίου 2020 15:32
Καμπανάκι Κομισιόν για τα αναδρομικά! (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία σε ότι αφορά το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων. Με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να πετάει και αυτός μία «βόμβα» για τα αναδρομικά, τις προηγούμενες ημέρες.

Ειδικότερα, στην έκθεση της Κομισιόν, υπογραμμίστηκε πως δεν υπάρχει πλήρης απόφαση για τα αναδρομικά. Έτσι, υπάρχει το ενδεχόμενο δικαίωσης συνταξιούχων για αναδρομικά και δώρα, κάτι που μπορεί να σημάνει έξτρα κόστος δύο δις για τα δημόσια ταμεία.

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει ένα δεύτερο lockdown εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει τα αποθέματα για να τη στηρίξει.

Αναδρομικά: Τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι (Video)

Στο διάστημα από τις 14 έως 26 Οκτωβρίου σχεδιάζεται να καταβληθεί - εφάπαξ - στους παλαιούς συνταξιούχους το 1,4 δισ. ευρώ που αφορά τα αναδρομικά του 11μήνου. Η οριστική ημερομηνία πληρωμής των αναδρομικών θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα θα πληρωθούν συνολικά αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 892 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 496 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους συνταξιούχους - δικαιούχους του δημόσιου τομέα.

Αναδρομικά: Αναλυτικά τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μίλησε για το πότε θα δοθούν τα αναδρομικά, τι θα γίνει με τις προσωρινές συντάξεις, τα δώρα και τις επικουρικές, τις συντάξεις που εκκρεμούν αλλά και το τι θα ισχύσει με την τηλεργασία.

Συντάξεις: Τρίμηνο πληρωμών από Οκτώβριο - Οι 4 κατηγορίες συνταξιούχων που θα λάβουν αναδρομικά και αυξήσεις

Συντάξεις: Από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του 2020 ξεκινά τρίμηνο πληρωμών 4 κατηγοριών συνταξιούχων με καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών. Επίσης, γνωστές έχουν γίνει όλες οι πληρωμές των συντάξεων για τον Οκτώβριο, με ένα σημαντικό εύρος μεταξύ των ημερών για κάθε ταμείο.

Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ αφορούν τις παρακάτω κατηγορίες συνταξιούχων:

1. Αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις έως 7.800 εφάπαξ για τους παλαιούς συνταξιούχους με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Ωστόσο εκτός επιστροφών μένουν πάνω από 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012.

2. Αναδρομικά ενός έτους ( από 1/9/2019 μέχρι 1/9/2020 ) έως 3.024 ευρώ θα λάβουν με τις συντάξεις Δεκεμβρίου οι νέοι συνταξιούχοι κατ΄εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Θα προηγηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο η καταβολή των αυξήσεων ( έως 252 ευρώ τον μήνα) στις κύριες συντάξεις με βάση τα νέα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης .Θα αφορά όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη , σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 28/2/2020.

3. Αναδρομικά τον Οκτώβριο από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ θα καταβληθούν σε όλες τις προσωρινές συντάξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2-16 και μετά.

4. Αναδρομικά για τους συνταξιούχους που εργάζονται μετά τη μείωση της “ποινής”στο 305.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share