Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης - Πού καταργείται ο ΕΝΦΙΑ

12 μέτρα για την Οικονομία - Όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

12 Σεπτεμβρίου 2020 19:56
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης - Πού καταργείται ο ΕΝΦΙΑ
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε 12 μέτρα ύψους 6,8 δις. ευρώ για την ενίσχυση της Οικονομίας. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για 12 βήματα αυτοπεποίθησης που διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη έως το 2021, δηλαδή:

  • 4 μέτρα για την εργασία
  • 3 μέτρα για την ρευστότητα
  • 5 μέτρα για το εισόδημα της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων
  1. Μειώνονται τρεις μονάδες, στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού για το 2021. Υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Η εταιρεία θα ωφεληθεί κατά 301 ευρώ.
  2. Καταργείται εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο ισχύει για ένα έτος, το 2021. Εργαζόμενος με 2.000 ευρώ κερδίζει 360 ευρώ.
  3. Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη για κάθε νέα υπάλληλο με όρο ότι δεν θα μειωθούν θέσεις εργασίας. Επιδότηση 200 ευρώ θα έχει η εταιρεία που θα προσλάβει μακροχρόνια άνεργο.
  4. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΑΣΙΑ επεκτείνεται έως το 2021. Παρατείνεται επίσης η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων.
  5. Ανοίγει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος των επιχορηγήσεων θα είναι 1,5 δις και θα μπορούν να συμμετέχουν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή. Επίσης θα υπάρξει τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 400 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο.
  6. Καταβολή τον Οκτώβριο των αναδρομικών συνταξιούχων.
  7. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΑ στα 26 μικρά νησιά.
  8. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορωνοϊός αναστέλλεται η καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  9. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ.
  10. Προστατεύεται μέχρι τέλος του έτους η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών.
  11. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες τα επιδόματα ανεργίας και μειώνεται σε 50 ο αριθμός των ημερομισθίων για το επίδομα ανεργίας.
  12. Θεσπίζεται το μέτρο των αποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις από το 2021 έως το 2023.

Το κόστος των παραπάνω μέτρων όπως είπε ο πρωθυπουργός είναι 6,8 δισ. ευρώ. «Έχουμε ταμειακά διαθέσιμα. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη δανειστεί με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Συνεχίζουμε την πολιτική ελάφρυνσης των φόρων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις έξι άμεσες παρεμβάσεις στην Άμυνα:

  • Μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale
  • Τέσσερις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου και τέσσερα ελικόπτερα
  • Ανανέωση του αμυντικού οπλοστασίου της χώρας με νέους πυραύλους
  • Πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας
  • Ανανέωση της Ελληνικής Βιομηχανίας όπλων και
  • Εκσυχρονισμός των ηλεκτρονικών συστημάτων της χώρας προς αποφυγή κυβερνοεπιθέσεων

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα τόνισε:«Η διπλή κρίση υγείας οικονομία πολιορκεί πάλι τον πλανήτη, η χώρα μας συνεχίζει να διαχειρίζεται και το εθνικό μέτωπο που γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμο. Γιατί η ‘Αγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο. Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα. Ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων. Γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share