Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κτηματολόγιο: Παράταση σε επτά περιοχές της χώρας

Μέχρι πότε παρατείνεται η διαδικασία ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων

11 Σεπτεμβρίου 2020 12:24
Κτηματολόγιο: Παράταση σε επτά περιοχές της χώρας
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Την παράταση της προθεσμίας δηλώσεων για επτά περιοχές της χώρας ανακοίνωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ενώ, «τσουχτερά» είναι τα πρόστιμα για όσους κάνουν εκπρόθεσμη δήλωση.

Συγκεκριμένα, η παράταση ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων αφορά τις περιφερειακές ενότητες Κιλκίς, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Κοζάνης, Πιερίας και Λάρισας. Για το Κιλκίς η νέα προθεσμία είναι μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2020 και για όλες τις άλλες περιοχές μέχρι 22 Οκτωβρίου 2020.

Για πρώτη φορά, η διαδικασία της ανάρτησης πραγματοποιείται πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία κτηματογράφησης.

Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:

  • Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας)
  • Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους, έχουν ακόμα περιθώριο να το κάνουν ψηφιακά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

ΕΝΦΙΑ: «Έρχονται» τα νέα εκκαθαριστικά - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% και ποιοι πλήρη απαλλαγή

Λίγες ημέρες απομένουν ώστε να αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2020. Συνολικά πρόκειται να εκδοθούν 7,3 εκατ. εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για φυσικά πρόσωπα, ενώ το συνολικό ποσό που πρόκειται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Αρνητικές εκπλήξεις θα κρύβει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητά τους, καθώς ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία θα έχει δηλωθεί στο Ε9. Επίσης, άνοιξαν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ και δείτε εδώ εάν είστε δικαιούχος αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής για τον ΕΝΦΙΑ:

Το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ με εκείνο του 2019 θα καταβάλουν όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Νέο ποσό του φόρου θα κληθούν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητη περιουσία εντός του 2019.

Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί φέτος σε 6 μηνιαίες δόσεις και όχι σε 5. Η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019 και οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% και ποιοι πλήρη απαλλαγή

Την ίδια ώρα για πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα έχει μισό φόρο ή και πλήρη απαλλαγή.

Έκπτωση 50% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα
150 τετραγωνικά.

3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος, καθώς και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share