Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021

Ανάσα: Έρχεται νέο επίδομα 800 ευρώ

Ποιους αφορά;

2 Σεπτεμβρίου 2020 16:08
Ανάσα: Έρχεται νέο επίδομα 800 ευρώ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ανάσα έρχεται σύντομα από την κυβέρνηση, αφού στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ανεργία, αναμένεται να προσφέρει ένα νέο επίδομα 800 ευρώ.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η εν λόγω κίνηση, σε μια πρωτοβουλία για να καταπολεμηθεί η ανεργία, η οποία επιδεινώθηκε και από την «καταρρακωμένη» τουριστική σεζόν, ενώ γνωστό είναι το πότε θα γίνει η νέα πληρωμή για τα 534 ευρώ.

Με βάση τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης προβλέπεται:

- Μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Έτσι χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν όχι σε ολόκληρη την τουριστική σεζόν, θα λάβουν εντέλει το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τον χειμώνα (399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες).
- Δίμηνη παράταση του επιδόματος του ΟΕΑΔ (των 399 ευρώ το μήνα) για όσους η επιδότηση ανεργίας τους έληξε εντός του καλοκαιριού. Για όσους δηλαδή έληξε τον Αύγουστο, δικαιούνται τώρα να πάρουν άλλα 2 μηνιαία επιδόματα (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) σε δύο δόσεις. Ομοίως και εκείνοι που έχασαν το δικαίωμα τον Ιούλιο.

Όσον αφορά, εξάλλου, στους ανέργους που ολοκλήρωσαν τη 12μηνη επιδότησή τους εντός του Ιουνίου, αναμένεται να λάβουν τα 800 ευρώ των 2 μηνιαίων επιδομάτων μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου.

Δώρο Χριστουγέννων: Καταβάλλεται ολόκληρο σε όλους τους εργαζόμενους

Ευχάριστα είναι τα νέα για το Δώρο Χριστουγέννων, αφού σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, αναμένεται να καταβληθεί ολόκληρο στους εργαζόμενους, ακόμη και για το περίπου 1.5 εκατ. που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης από 1ης Μαΐου και μετά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», στο ίδιο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται και η υπουργική απόφαση που υπογράφεται τη Δευτέρα για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας δύο μηνών επιπλέον, ήτοι 800 ευρώ σε 100.000 ανέργους που τα επιδόματά τους έληξαν στους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η διάταξη για το Δώρο Χριστουγέννων στο νομοσχέδιο, προβλέπει ότι η αναλογία του Δώρου για το διάστημα της αναστολής σύμβασης θα πληρωθεί από το κράτος με βάση το ποσό της αποζημίωσης που είχαν πάρει οι εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι ο μεν εργοδότης θα καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό από το Δώρο, και το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο που η σύμβαση εργασίας είχε ανασταλεί θα πληρωθεί από το κράτος. με βάση τα 534 ευρώ της μηνιαίας αποζημίωσης για την αναστολή σύμβασης.

Όπως αναφέρει το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τον τρόπο καταβολής επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, «στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο (από τον εργοδότη) λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της. Το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share