Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Αναδρομικά: Οι τρεις κατηγορίες που θα δοθούν από τον Οκτώβριο

Τι θα πάρουν χιλιάδες συνταξιούχοι

13 Αυγούστου 2020 14:33
Αναδρομικά: Οι τρεις κατηγορίες που θα δοθούν από τον Οκτώβριο
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τα αναδρομικά, που δικαιούνται, αναμένεται να δουν χιλιάδες συνταξιούχοι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από τον Οκτώβριο. Επίσης, δείτε εδώ τις τελικές ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων.

Ο e-ΕΦΚΑ πρόκειται να χορηγήσει τρεις κατηγορίες αναδρομικών. Αναλυτικά:

Η πρώτη αφορά τους συνταξιούχους, που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ, για τις περικοπές της κύριας σύνταξης το 2012 και αναμένουν αναδρομικά 11 μηνών.

Η δεύτερη κατηγορία συνταξιούχων, που θα έχει λαμβάνειν, είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Οι αλλαγές των ποσοστών αναπλήρωσης ισχύουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Οι νέες συντάξεις βάσει του σχεδιασμού θα καταβληθούν τον Οκτώβριο ενώ τα αναδρομικά ενός έτους θα δοθούν, εκτός απροόπτου τον Νοέμβριο.

Τέλος, από τον Σεπτέμβριο θα καταβληθεί αυξημένη η σύνταξη σε όσους εργάζονται, καθώς ο νόμος 4670/2020 μειώνει την «ποινή» με αποτέλεσμα η περικοπή της σύνταξης από 60% να περιορίζεται στο 30%. Το νέο ποσό της σύνταξης ισχύει από τον Φεβρουάριο, οπότε ψηφίστηκε ο νόμος Βρούτση.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει με τις εκπτώσεις, τις πληρωμές και τα πρόστιμα (Video)

O εκπρόσωπος τύπου ένωσης εφοριακών, Γιάννης Χατζησαλάτας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ενημέρωσε για τις εκπτώσεις και τις πληρωμές των φορολογικών δηλώσεων αλλά και για την φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων καθώς και για τις τροποποιήσεις των δηλώσεων.

Επίσης, μείωση 8%-10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα δουν φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, στο πλαίσιο του γενικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού για φοροελαφρύνσεις.

Διορία έως τις 28 Αυγούστου για να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις τους έχουν περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους, με προϋπόθεση να πληρωθεί η δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει πρόστιμο για την «καθυστερημένη» δόση που μεταφέρεται από τον Ιούλιο στον Αύγουστο. Να σημειωθεί πώς όσοι πλήρωσαν εφάπαξ ως τον Ιούλιο, η έκπτωση του 2% ισχύει για μελλοντικές οφειλές, επομένως τίθεται το ερώτημα αν η έκπτωση τώρα θα ισχύει και για όσους πληρώσουν Ιούλιο και Αύγουστο.

Όσων αφορά στη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, αυτή αφορά 70.000 συνταξιούχους και οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου, μέσω ταχυδρομείου ή με φυσική παρουσία στη ΔΟΥ. Οι τροποποιητικές δηλώσεις αυτές θα έχουν μείωση προσαυξήσεων κατά 80% και απαλοιφή εντελώς των προστίμων.

Επίσης, άνοιξε η εφαρμογή για την κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο εάν αυτό γίνει με καταληκτική ημερομηνία την 28η Αυγούστου. Σημαντικό είναι ότι αν τροποποιηθούν στοιχεία που δεν επηρεάζουν τον φόρο ή δεν ευθύνεται ο φορολογούμενος για αυτή την αλλαγή, όπως για παράδειγμα η εκπρόθεσμη έκδοση βεβαίωσης αποδοχών από τον εργοδότη, τότε ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει πρόστιμο.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τροποποίησης υπάρχει 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, 250 ευρώ σε υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ σε υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία. Το πρόστιμο αυτό έχει προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης εάν έχει παρέλθει ο χρόνος πληρωμής του φόρου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share