Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΝΦΙΑ: Μείωση 8%-10% σε λογαριασμούς - Ποιους αφορά

Ανάσα

12 Αυγούστου 2020 07:37
ΕΝΦΙΑ: Μείωση 8%-10% σε λογαριασμούς - Ποιους αφορά
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Μείωση 8%-10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα δουν φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, στο πλαίσιο του γενικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού για φοροελαφρύνσεις.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φετινού ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει, όπου αναμένεται να εκδοθούν 7,3 εκατομμύρια σημειώματα για ισάριθμους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ το συνολικό ποσό της βεβαίωσης του φόρου θα ανέλθει σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς θα ισχύσουν και φέτος οι κλιμακωτές μειώσεις του φόρου 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου που εφαρμόστηκαν πέρυσι. Υπενθυμίζεται πως ο φόρος πρόκειται φέτος να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το έδαφος για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα αφορούν αλλαγές στην κλίμακα και στους συντελεστές του φόρου στρώνει και η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη. Το πόρισμα, δε, προτείνει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβάλλεται στους έχοντες ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Τον δρόμο για τη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που πληρώνουν πάνω από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ανοίγει ο δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται πως θα δημιουργηθεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάση του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με την αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου από το 80,65% στο 84,86% που καταγράφηκε φέτος.

Στις προτεραιότητες είναι σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η παρέμβαση στον φόρο ακίνητης περιουσίας, για τον οποίο θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα μικρά νησιά, όπως ήδη εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα.

Μείωση 8%-10% σε λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ

Η προσεχής ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και ενδεχομένως η αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων (που σήμερα υπολογίζεται σε 1 ευρώ το στρέμμα) εκτιμάται ότι ανεβάζουν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Κλειδί στην ελάφρυνση των λογαριασμών του ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, θα διαδραματίσουν οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν σε όλη τη χώρα. Τις νέες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να δώσουν οι εκτιμητές ακινήτων λόγω των ανατροπών που προκαλεί στην αγορά ακινήτων η πανδημία και ως εκ τούτου οι τιμές θα καθορίσουν και τις ελαφρύνσεις που θα δουν στον ΕΝΦΙΑ του 2021, κυρίως, οι έχοντες μεσαία περιουσία.

Στόχος είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων να ισχύσουν και αυτές από τις αρχές του επόμενου έτους. Αυξήσεις τιμών θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογουμένους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε καλές περιοχές, όπως κοσμοπολίτικα νησιά και γενικότερα τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Σημειώνεται, πως πρόκειται κυρίως για φορολογουμένους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται π.χ στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, αλλά και σε ακριβές περιοχές της Αττικής και είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας απλός φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην Αθήνα.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share