Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Στο «κυνήγι» των ηλεκτρονικών αποδείξεων: Ποιες μετρούν στην Εφορία και ποιες εξαιρούνται - Το όριο του 30% (Video)

Μεγάλη προσοχή

30 Ιουλίου 2020 08:53
Στο «κυνήγι» των ηλεκτρονικών αποδείξεων: Ποιες μετρούν στην Εφορία και ποιες εξαιρούνται - Το όριο του 30% (Video)
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι φέτος οι φορολογούμενοι με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στην Εφορία, καθώς το απαιτούμενο ποσοστό σε σχέση με το ετήσιο εισόδημα έχει αυξηθεί στο 30%. Ενώ, ανάσα ήρθε για τους συνταξιούχους, καθώς τα αναδρομικά θα δοθούν εφάπαξ μεσα στο 2020.

Τον πήχη του 30% του εισοδήματός τους θα πρέπει να ξεπερνούν πλέον οι φορολογούμενοι με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που συγκεντρώνουν, αν δε θέλουν να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αν οι δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα είναι κατώτερες από αυτό το όριο, το πέναλτι που επιβάλλεται για το υπολειπόμενο ποσό, έχει προσδιοριστεί στο 22%.

Σύμφωνα με την φορολογική σύμβουλο της «Grant Thornton», Ελευθερία Βασιλείου, «το 30% του ετήσιου εισοδήματος, θα πρέπει να καλύπτεται από δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα. Χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες δηλαδή ή συναλλαγές μέσω e- banking».

Αυτό αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους, κι αν δεν τα καταφέρουν, τότε τους επιβάλλεται πέναλτι φόρου 22%.

Σύμφωνα με την κυρία Βασιλείου, αν κάποιος αφιερώνει το 60% του εισοδήματός του στο να πληρώνει με ηλεκτρονικά μέσα δάνεια και φόρους, τότε δεν έχει υποχρέωση να συγκεντρώσει το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά το 20%.

Ποιες αποδείξεις δεν μετράνε

 • Ενοίκια
 • Τέλη Κυκλοφορίας
 • Αγορά ακινήτων και αυτοκινήτων
 • Πληρωμές φόρων και δόσεις δανείων
 • Αγορά μετοχών, ομολόγων αμοιβαίων

Εξαιρούνται από το «κυνήγι» αποδείξεων

 • Άνω των 70 ετών
 • Αναπηρία 80% και πάνω
 • Ανήλικοι φορολογούμενοι
 • Εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ
 • Δικαιούχοι ΚΕΑ και στρατιώτες
 • Κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών (με βάση τον πληθυσμό)

Επίσημη η παράταση των φορολογικών δηλώσεων - Μέχρι τότε μπορείτε να τις καταθέσετε

Επίσημη είναι η παράταση των φορολογικών δηλώσεων, η οποία θα είναι μέχρι και τις 28 Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, αλλά και έχοντας και μια συγκεκριμένη «παγίδα».

Η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή, κάτι που ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΟΙκονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος πριν από λίγο στο ίδιο το Κοινοβούλιο.

Μέχρι χθες (22/7) είχαν κατατεθεί 4.8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, από το σύνολο των 6,4 εκατ. που πρέπει να κατατεθούν.

Όσοι πάντως υποβάλουν τη δήλωσή τους εντός του Αυγούστου θα κληθούν να καταβάλουν- εφόσον αυτή είναι χρεωστική- διπλή δόση φόρου.

Η ΑΑΔΕ προσάρμοσε ήδη τον αριθμό των δόσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα σε 8 μηνιαίες, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιουλίου. Στα νέα εκκαθαριστικά των φυσικών προσώπων εμφανίζεται η έκπτωση 2% στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του πρόσθετου φόρου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share