Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Βαριά» πρόστιμα για όποιον κάνει επίθεση σε ελεγκτές της ΑΑΔΕ

Δείτε τι θα ισχύσει

27 Ιουλίου 2020 16:58
«Βαριά» πρόστιμα για όποιον κάνει επίθεση σε ελεγκτές της ΑΑΔΕ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καλό είναι... να το σκεφτεί όποιος σκέφτεται πια να κάνει επίθεση σε ελεγκτές της ΑΑΔΕ, με την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει «βαριά» πρόστιμα.

Η τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τις φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ενώ στην ίδια τροπολογία φαίνεται πως ανασαίνουν οι πυρόπληκτοι Ματιού και Κινέτας.

Με την τροπολογία αυστηροποιείται το πλαίσιο των διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση που εμποδίζεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά οργάνων της Αρχής. Προβλέπεται, ειδικότερα, η επιβολή ειδικού προστίμου από 10.000 έως 50.000 ευρώ στον υπαίτιο των σχετικών παραβατικών πράξεων.

Με την ίδια τροπολογία, αναλαμβάνει η ΑΑΔΕ, αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2020, στην περίπτωση που υπάλληλοί της υποστούν σωματική κάκωση ή βλάβη υγείας λόγω επίθεσης σε βάρος τους κατά τη διάρκεια και εξαιτίας της εκτέλεσης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, την κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών νοσηλείας και αποθεραπείας κατά το ποσό που δεν καλύπτεται από κύριο ή ιδιωτικό φορέα ασφάλισης. Επίσης, την κάλυψη των μηνιαίων αποδοχών μέχρι να συμπληρωθεί η απαιτούμενη, για να θεμελιωθεί το δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας, πραγματική δημόσια υπηρεσία των έξι μηνών, εφόσον αυτή δεν έχει συμπληρωθεί.

Στην αιτιολογική έκθεση της εν λόγω τροπολογίας γίνεται επίκληση των πρόσφατων περιστατικών άσκησης σωματικής βίας σε βάρος ελεγκτών της ΑΑΔΕ κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, με αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικής βίας αλλά και ο επικείμενος κίνδυνος για τη ζωή τους.

Με άλλες διατάξεις διευρύνονται οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες η φορολογική διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού και περιλαμβάνονται σε αυτές η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών και η εγγραφή στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.

Τέλος, αυστηροποιούνται τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, σε περίπτωση μη τήρησης λογιστικών αρχείων και μη διαφύλαξης Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και φορολογικών μνημών και αρχείων που δημιουργούν οι ΦΗΜ, καθώς και παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των ΦΗΜ, καθώς και έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ, ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share