Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μεγάλες ζημιές για τα ξενοδοχεία: Εκτίμηση για απώλειες έως 5.5 δισ. ευρώ

Τραγικά νούμερα παρά το άνοιγμα του τουρισμού

16 Ιουλίου 2020 18:35
Μεγάλες ζημιές για τα ξενοδοχεία: Εκτίμηση για απώλειες έως 5.5 δισ. ευρώ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μεγάλες ζημιές έρχονται για τα ξενοδοχεία εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς υπάρχει εκτίμηση για απώλειες έως και 5.5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι το 84% των ξενοδόχων έχει ήδη λάβει την απόφαση να ανοίξει τα καταλύματά του έως τον Αύγουστο, ο πήχης του εκτιμώμενου τζίρου πέφτει όλο και πιο χαμηλά κυρίως για την περίπτωση των καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας.

Οι εκτιμώμενες απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία, όπως αναφέρει το «Έθνος», φτάνουν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ και ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να μειωθεί περίπου στους 121.000 από 186.000. Την ίδια στιγμή το αθροιζόμενο ποσό για επιστροφές και vouchers σχεδόν αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε τραγωδία εξελίχθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τον 4ο κύκλο της έρευνας του ΙΤΕΠ «Covid-19 και Ελληνική Ξενοδοχεία» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατά το διάστημα από 30 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 2020, σε δείγμα 1.941 ξενοδοχείων εκ του συνόλου των 9.999 μελών του Επιμελητηρίου (ήτοι το 19.4% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας).

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, τα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τον Αύγουστο φτάνουν στο 84% του συνόλου τους. Σε ποσοστό 9% δεν έχουν αποφασίσει πότε θα ανοίξουν ακόμη, ενώ σε ποσοστό 6.4% έχουν αποφασίσει να μην ανοίξουν φέτος.

Ειδικότερα, τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται ν' ανοίξουν μέχρι και τον Αύγουστο ανέρχονται σε ποσοστό 90,7% του συνόλου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα εποχικής λειτουργίας φτάνει το 80,5%.

Υπογραμμίζεται ότι οι κυριότεροι λόγοι που καταγράφονται για το μη άνοιγμα ορισμένων ξενοδοχείων φέτος επιμερίζονται στην έλλειψη ζήτησης και στην έλλειψη ρευστότητας.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι ξενοδόχοι ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, ενώ και οι εκτιμήσεις τους για τον φετινό τζίρο είναι όλο και πιο περιορισμένες. Συγκεκριμένα, διαβλέπουν πτώση του τζίρου κατά μ.ο. 67% (από τα 8.4 δις ευρώ το 2019 στα 2.8 δις ευρώ το 2020, συνολική απώλεια 5.6 δις) και κάμψη της απασχόλησης κατά 35% (από 186.574 εργαζόμενους το 2019 στους 120.979 εργαζόμενους το 2020).

Αναλυτικότερα, το 96.9% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας βλέπει πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο 65.5%, ενώ για το 98% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας η αντίστοιχη πτώση προβλέπεται κατά μ.ο. στο 73%.

Να σημειωθεί ότι στον 2ο κύκλο της έρευνας που είχε διενεργηθεί τον Απρίλιο, το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας έβλεπε ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μ.ο. 56,3% και αντίστοιχα το 94.2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας ανέμενε μείωση του τζίρου κατά μ.ο. 56.1% ήτοι συνολική απώλεια τζίρου 4.5 δις ευρώ.

Ακόμη επιπλέον των προβλεπόμενων απωλειών έχουν ήδη δημιουργηθεί για τα ξενοδοχεία υποχρεώσεις που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη ρευστότητά τους, όπως προκύπτει από την έρευνα. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη επιστρέψει σε tour operators, travel agents και πελάτες 161.351.954 ευρώ, έχουν ήδη εκδώσει vouchers συνολικής αξίας 89.968.317 ευρώ και παραμένουν σε εκκρεμότητα επιστροφές που φτάνουν τα 143.250.937 ευρώ. Το αθροιζόμενο ποσό μόνο για τις υποχρεώσεις αυτής της κατηγορίας φτάνει τα 394.571.208 ευρώ.

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ξενοδοχείων διαμορφώνονται στα 1.66 δις ευρώ. Έχουν υποβληθεί αιτήσεις σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 1.576 δις ευρώ, με τις εγκρίσεις να ανέρχονται στα 743 εκ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι έχουν εκταμιευτεί μέχρι 10 Ιουλίου 2020 μόλις 77 εκ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα ευρήματα του 4ου κύκλου της έρευνας του ΙΤΕΠ, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός επισημαίνει ότι οι πόροι που έχουν σχεδιαστεί δεν έχουν φτάσει ακόμα στα ξενοδοχεία: «Οι ξενοδόχοι ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και κάνουν το χρέος τους απέναντι στους εργαζόμενούς τους, την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται στον τουρισμό. Είναι όμως σαφές πως η μάχη αυτή δίνεται σε πολύ αντίξοες συνθήκες, με τη χαμηλή ζήτηση και την έλλειψη ρευστότητας να αποτελούν τροχοπέδη για τα αποτελέσματα των ξενοδοχείων. Μόνος στόχος είναι να διασώσουμε ό,τι μπορεί διασωθεί, καθώς γνωρίζουμε πια όλοι ότι είναι μια χρονιά μεγάλων απωλειών. Γι αυτό επανειλημμένα το ΞΕΕ, από την αρχή αυτής της μεγάλης περιπέτειας, έχει τονίσει πως το μεγάλο και κρίσιμο ζητούμενο για τα ξενοδοχεία είναι η ρευστότητα. Οι πόροι από τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν εξαγγελθεί, δεν έχουν φτάσει ακόμη στα ξενοδοχεία. Η έρευνά μας, πιστοποιεί την αδήριτη ανάγκη για επιτάχυνση και απλούστευση των σχετικών διαδικασιών».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share