Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Αυθαίρετα: Παράταση τριών μηνών για την τακτοποίησή τους

Δείτε αναλυτικά

16 Ιουλίου 2020 18:16
Αυθαίρετα: Παράταση τριών μηνών για την τακτοποίησή τους
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Παράταση τριών μηνών δόθηκε για την τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων κατασκευών, ήτοι έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, όπως προκύπτει από την τροπολογία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, η 30η Σεπτεμβρίου, μετά την προηγούμενη στις 30 Ιουνίου, είναι και η τελευταία προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες). Οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ΄ύψος πάνω από 20%, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε και ποια είναι τα πρόστιμα για όσους δεν κάνουν τη ρύθμιση.

Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα -κατηγορίας 1 έως 4- ισχύει κανονικά η διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2026, καταβάλλοντας προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία, λόγω δυσχερειών στην άσκηση της οικοδομικής δραστηριότητας από την πανδημία παρατείνεται και η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και των αναθεωρήσεών τους μέχρι το τέλος του 2022.

Έρχεται νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις - Επιπτώσεις στον φόρο εισοδήματος

Νέα παράταση έρχεται στις φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη υποβληθεί, με το Υπουργείο Οικονομικών να αποφασίζει να δώσει λίγο ακόμη περιθώριο σε όσους δεν το έχουν ήδη κάνει, κάτι που όμως θα έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις στον φόρο εισοδήματος, πλην της γνωστοποίησης που έχει γίνει για όσους χρεωθούν με πρόστιμο στα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γιάννης Σαραντάκος στο Open και στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να δοθεί μία περίοδος χάριτος από 10 έως 15 ημέρες, έτσι ώστε να σπεύσουν και οι τελευταίοι φορολογούμενοι να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όσοι κάνουν χρήση της παράτασης και υποβάλλουν δήλωση μετά τις 27 Ιουλίου, οπότε κι εκπνέει η προθεσμία, αντί για τις 8 δόσεις που θα έχουν οι εμπρόθεσμοι για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, θα έχουν 7 δόσεις. Κι αυτό γιατί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή της οφειλής για να συνυπολογιστεί στο φορολογικό έτος του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι:

- Παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
- Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
- Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
- Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share