Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα δείτε χρήματα στους λογαριασμούς

Οριστικό!

13 Ιουλίου 2020 15:41
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα δείτε χρήματα στους λογαριασμούς
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Νέα πληρωμή του επιδόματος των 534 ευρώ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Ιουλίου. Παράλληλα, ένα νέο έκτακτο επίδομα φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να δώσει έξτρα οικονομική ενίσχυση σε 400.000 εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 3.922.216 ευρώ, από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000, ΑΛΕ2310989899 οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε:

  • 1.448 δικαιούχους (αναστολές Μαρτίου-Απριλίου) ποσού 1.158.400 ευρώ και σε
  • 8.357 δικαιούχους (αναστολές Μαΐου) ποσού 2.763.816 ευρώ.

Το σύνολο των δικαιούχων ανέρχεται σε 9.805.

ΟΠΕΚΑ: 10 επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 31/7 - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε πως έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου θα καταβληθούν στους δικαιούχους 10 επιδόματα, με τα χρήματα να αρχίσουν να φαίνονται από την Πέμπτη 30 Ιουλίου, ανάλογα με το επίδομα και την τράπεζα του εκάστοτε δικαιούχου.

Συγκεκριμένα από τον ΟΠΕΚΑ θα πληρωθούν τα εξής επιδόματα:

  1. H Γ’ δόση του επιδόματος παιδιού Α21
  2. Το επίδομα τοκετού
  3. Προνοιακά επιδόματα
  4. Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα
  5. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ)
  6. Επίδομα Στέγασης
  7. Στεγαστική Συνδρομή
  8. Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων
  9. Σύνταξη Υπερηλίκων
  10. Επίδομα Ομογενών

Ωστόσο, για τρία συγκεκριμένα επιδόματα οι ενδιαφερόμενοι – δικαιούχοι πρέπει να ακολουθήσουν σωστά τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να πληρωθούν χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Παράλληλα, την υπουργική απόφαση με την οποία προσδιορίζονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις, για τις οποίες θα ισχύσει η μείωση ενοικίου 40% και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Επίδομα Παιδιού

Για το επίδομα παιδιού η πλατφόρμα λόγω τεχνικών δυσκολιών άνοιξε στις 29 Ιουνίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουλίου και ώρα 00.01, όπως συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή. Μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η καταβολή της 3ης διμηνιαίας δόσης για το 2020.

Η 3η διμηνιαία δόση του 2020 (αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο) θα καταβληθεί την Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως έχει καθιερωθεί για το σύνολο των επιδομάτων). Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για την υποβολή νέων αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να υποβάλουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ή μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ, με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης τους στο TAXISnet.

Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2020 (του τρέχοντος έτους) ή η τροποποιητική αυτής, το ποσό που επιδόματος επανυπολογίζεται αυτομάτως, με βάση το δηλούμενο εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21. Σημειωτέον ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού, η αίτηση πρέπει να έχει υποβληθεί οριστικά -να έχει πατηθεί η ένδειξη υποβολή και όχι απλώς και μόνον να έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία του δικαιούχου– και να έχει εγκριθεί.

Επίδομα Τοκετού

Για το επίδομα γέννησης θα πληρωθούν οι δικαιούχοι των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε μέχρι 30 Ιουνίου καθώς και αιτήσεις που υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν αργότερα, λόγω διασταυρώσεων.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται τον επόμενο μήνα από την γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. Έτσι, όσοι πληρωθούν στις 31 Ιουλίου θα πληρωθούν την δεύτερη δόση στις 30 Νοεμβρίου.

Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού. Το παιδί πρέπει να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα από 1/1/2020, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση.

Επίδομα στέγασης

Για το επίδομα στέγασης θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι ότι οι αιτήσεις οι οποίες συμπληρώνουν το 6μηνο ισχύος τους δύναται να ανανεωθούν αυτόματα για έξι ακόμη μήνες, αν εξακολουθούν να πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος.

Οι δικαιούχοι ενημερώνονται σχετικά με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προσοχή: Εάν υπάρχουν αλλαγές στα στοιχεία της αίτησης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, οι οποίες δεν προκύπτουν μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και άρα δεν αποτυπώνονται σε αυτήν, οι δικαιούχοι μπορούν αποκλειστικά εντός του 6ου μήνα ισχύος της αίτησης να την ανακαλέσουν και να υποβάλουν νέα.

Για τις αιτήσεις εκείνες για τις οποίες διαπιστώνεται ότι δεν πληρούνται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος (ενδεικτικά: λήξη περίοδος ισχύος του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, αλλαγή σύνθεσης νοικοκυριού, αλλαγή των εισοδημάτων ή περιουσιακής κατάστασης του νοικοκυριού) οι αιτήσεις δεν θα ανανεώνονται. Στους δικαιούχους θα αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η χορήγηση του επιδόματος δεν θα ανανεωθεί αυτόματα.

Εάν επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι νέα αίτηση.

Προσοχή: για να μην χαθεί μήνας επιδότησης, η νέα αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί και να εγκριθεί εντός του 6ου μήνα ισχύος της αίτησης. Η ανωτέρω διαδικασία ακολουθείται στο τέλος κάθε μήνα για τις αιτήσεις του Επιδόματος Στέγασης για τις οποίες λήγει το πρώτο εξάμηνο ισχύος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share