Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Φοιτητικό επίδομα: Παράταση στις αιτήσεις - Αναλυτικά η διαδικασία υποβολής

Σας αφορά

6 Ιουλίου 2020 15:27
Φοιτητικό επίδομα: Παράταση στις αιτήσεις -  Αναλυτικά η διαδικασία υποβολής
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας παράταση για την προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ. Ενώ, ανατροπή είχαμε με το επίδομα των 534 ευρώ.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων παρατείνεται έως την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://stegastiko.minedu.gov.gr (ή μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου), προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Διαδικασία υποβολής της αίτησης

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet. Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του.

Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:

α) τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή

β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φοιτητή και του έτερου γονέα, εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ενώ στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής δηλώνει μόνο τον ΑΦΜ του/της συζύγου του (αν υφίσταται)

γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου

δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).

Η οριστική υποβολή της αίτησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου ότι τα δηλωθέντα από αυτόν στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή.

Επιδόματα: Όλες οι ημερομηνίες για τις πληρωμές (Video)

Πως θα λάβουν τα επιδόματα της κυβέρνησης οι εποχικοί υπάλληλοι και τι θα γίνει με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Επίσης, ανατροπή είχαμε με το επίδομα των 534 ευρώ

Οι εποχικοί υπάλληλοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης και η επιχείρηση που εργάζονταν πέρυσι παραμένει κλειστή, θα πρέπει να κάνουν αίτηση στο supportemployees.services.gov.gr από τις 7 Ιουλίου. Οι πληρωμές αναμένονται από 15 έως 20 Ιουλίου και το επίδομα είναι της τάξης των 534 ευρώ.

Οι εποχικοί υπάλληλοι, των οποίων οι επιχειρήσεις άνοιξαν αλλά βρίσκονται σε αναστολή, θα πρέπει να κάνουν την ίδια διαδικασία, αλλά θα πρέπει να έχει προηγηθεί η αίτηση αναστολής από τον εργοδότη.

Για τους εποχικούς υπαλλήλους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, προβλέπεται ένα επίδομα ύψους 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Η αίτηση θα γίνει μέσω του gov.gr και η πληρωμή του επιδόματος αναμένεται να γίνει μέχρι τις 15/7.

Επίσης, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η καταβολή του επιδόματος ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τις κατηγορίες που δεν το είχαν λάβει τον Απρίλιο, ενώ από χθες το βράδυ ξεκίνησε η καταβολή του επιδόματος ειδικού σκοπού για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τι πρέπει να προσέξετε στις αιτήσεις

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η εργατολόγος Ασπασία Παπαθανασοπούλου υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση στοιχείων στις αιτήσεις που υποβάλουν, καθώς ήταν πολλοί εκείνοι που δεν έλαβαν το επίδομα λόγω λάθους στοιχείων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι καταβολές είναι προγραμματισμένες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, κάτι που σημαίνει πως αν κάποιος δεν το λάβει θα έχει γίνει κάποιο λάθος.

Εν αναμονή των αλλαγών στη «Συν-Εργασία»

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» η κυρία Παπαθανασοπούλου υπογράμμισε ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να μην «τραβάει» το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, λόγω της ρύθμισης για τις ασφαλιστικές εισφορές και τη δέσμευση περί μη απόλυσης.

«Περιμένουμε να δούμε αν οι βελτιώσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση θα αλλάξουν το τοπίο γύρω από το πρόγραμμα» συμπλήρωσε η εργατολόγος, υπογραμμίζοντας ότι μέσω του προγράμματος δεν μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις του εργαζόμενου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share