Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συντάξεις: Ραγδαίες εξελίξεις με την καταβολή των κύριων και επικουρικών

Έσκασε τώρα

25 Ιουνίου 2020 12:58
Συντάξεις: Ραγδαίες εξελίξεις με την καταβολή των κύριων και επικουρικών
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Την πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων στην ίδια ημερομηνία αποφάσισε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και έτσι οι επικουρικές συντάξεις μηνός Αυγούστου θα πληρωθούν τέλος Ιουλίου ταυτόχρονα με τις κύριες συντάξεις ενώ το μέτρο αυτό θα παραμείνει σε μόνιμη βάση.

Η ταυτόχρονη πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων γίνεται για πρώτη φορά και είναι ένα απτό αποτέλεσμα της οργανωτικής και διοικητικής ενοποίησης του e-ΕΦΚΑ και του ψηφιακού μετασχηματισμού του που υπαγορεύεται από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ν.4670/2020. Ενώ, παράθυρο για ταχύτερη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη για άντρες δημόσιους υπαλλήλους με 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο παρέχει απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τα πλεονεκτήματα για τους περίπου 1.250.000 σημερινούς δικαιούχους επικουρικής σύνταξης είναι πολλά και σημαντικά. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι επιτυγχάνουμε 1.250.000 τραπεζικές συναλλαγές λιγότερες σε μηνιαία βάση καθώς οι συνταξιούχοι στέκονταν πάνω από μία φορά στις ουρές των γκισέ των τραπεζών ή των ΑΤΜ για την λήψη των συντάξεών τους.

Αυξήσεις έως 252 ευρώ στις συντάξεις - Αυτοί θα δουν «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς τους

Αυξήσεις από 12 έως 252 ευρώ στις συντάξεις προαναγγέλθηκαν για το Σεπτέμβριο από τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, αφορώντας όσους θα έχουν περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη.

Οι αυξήσεις θα αφορούν στους νέους συνταξιούχους, ήτοι όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά σε και παλαιούς συνταξιούχους με αρνητική προσωπική διαφορά, ενώ υπάρχει και μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής για τις συντάξεις του Ιουλίου.

Όσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος, τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει. Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις.

Οι κατηγορίες συνταξιούχων που θα λάβουν αυξήσεις είναι:

  • Νέοι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά. Πρόκειται για όσους αποχώρησαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά (νόμος Κατρούγκαλου) από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Θα λάβουν όλο το ποσό της αύξησης εφόσον έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης ως αναπροσαρμογή του μεικτού ποσού αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019. Πρόκειται για περίπου 40.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα λάβουν απευθείας από φέτος (χωρίς δόσεις δηλαδή) αύξηση στη σύνταξή τους κατά μέσο όρο 50 ευρώ.
  • Παλαιοί συνταξιούχοι με αρνητική προσωπική διαφορά. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά από 1ης/1/2019, λαμβάνουν δηλαδή ήδη μια μικρή αύξηση. Αφορά περίπου 100.000 παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει πριν από τις 13 Μαΐου 2016, δηλαδή πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι διπλά κερδισμένοι καθώς το 2019 βγήκαν κερδισμένοι από τον επανυπολογισμό, ενώ και τώρα θα συμβεί το ίδιο καθώς έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι αυξημένα. Να σημειωθεί ότι την αύξηση αυτή λαμβάνουν σε 5 ετήσιες δόσεις από το 2019 έως και το 2023. Από αυτούς περίπου 100.000 θα λάβουν τώρα δεύτερη αύξηση, αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019. Αυτή η επιπλέον αύξηση, που εκτιμάται πως μπορεί να κυμαίνεται κατά μέσο όρο κοντά στα 40 ευρώ, θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από φέτος και έως το 2024. Ετσι οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν από φέτος και έως το 2023 διπλές αυξήσεις, ενώ η τελευταία δόση της αύξησης θα τους αποδοθεί το 2024, οπότε και η σύνταξή τους θα παγιωθεί στο νέο ποσό.
  • Παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά, κάτω από 50 ευρώ και κατά μέσο όρο στα 30 ευρώ, εφόσον ανήκουν στις κατηγορίες με αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης από 30 χρόνια και άνω. Λόγω της αύξησης της ανταποδοτικής τους σύνταξης, μπορεί να μηδενίσουν τη θετική προσωπική διαφορά και να πάρουν αύξηση της τάξεως έως 30 ευρώ. Την αύξηση που δικαιούνται θα τη λάβουν αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019 σε 5 ετήσιες ισόποσες δόσεις έως και το 2024 (πρώτη δόση εντός του 2020 και αναδρομικά από 1/10/2019).

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share