Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Επιδότηση δόσης στεγαστικού δανείου - Ποιοι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Σας αφορά!

24 Ιουνίου 2020 12:28
Επιδότηση δόσης στεγαστικού δανείου - Ποιοι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Επιδότηση για τις δόσεις στεγαστικών δανείων σε όσους αδυνατούν να τις καταβάλλουν λόγω κορωνοϊού ανακοίνωσε η Κυβέρνηση ενώ την ίδια ώρα παράταση δόθηκε και στις φορολογικές δηλώσεις. Ποιοι είναι όμως οι δικαιούχοι της επιδότησης και ποια τα κριτήρια;

Το πρόγραμμα «γέφυρα», όπως έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Οικονομικών, θα αφορά την επιδότηση της δόσης για εννέα μήνες για όσους δανειολήπτες έχουν χάσει τη δουλειά τους, μέρος του μισθού τους ή έχουν υποστεί απώλεια εσόδων αν πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν βάλει υποθήκη την πρώτη κατοικία τους.

Το πρόγραμμα συζητήθηκε χθες σε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, οι οποίοι ζήτησαν να ισχύσει με βάση τα ίδια κριτήρια που υφίστανται σήμερα για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του νόμου 4605. Τα κριτήρια αυτά είναι:

  • Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ, εάν οι οφειλές περιλαμβάνουν επιχειρηματικά δάνεια και τις 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως 3 εξαρτώμενα μέλη).
  • Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή ή τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτή εάν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια. Στο ανεξόφλητο κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι συμβατικοί τόκοι και πιθανά έξοδα εκτέλεσης.
  • Η ακίνητη περιουσία του αιτούντος, του/της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας, καθώς και τα μεταφορικά μέσα, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
  • Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα του αιτούντος, του ή της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών να μην υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ.

Οι τρεις κατηγορίες δανειοληπτών

Η επιδότηση θα αφορά τρεις κατηγορίες δανειοληπτών:

  • Όσους ήταν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους έως τις 29 Φεβρουαρίου.
  • Όσους, έως την ίδια ημερομηνία, είχαν δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημερών.
  • Όσους είχαν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Η επιδότηση της δόσης που θα αναλάβει το Δημόσιο θα ισχύσει για 9 μήνες, αλλά θα βαίνει μειούμενη ανά 3μηνο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share