Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» στην πρώτη κατοικία: Τέλος η προστασία της από 1η Αυγούστου

Τι αναμένεται να κάνει η Κυβέρνηση;

12 Ιουνίου 2020 11:51
«Βόμβα» στην πρώτη κατοικία: Τέλος η προστασία της από 1η Αυγούστου
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Βόμβα» μπαίνει στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με το Eurogroup να ζητά από την Ελλάδα να τελειώσει οριστικά το θέμα μέχρι τις 31 Ιουλίου, κάτι που σημαίνει πως από 1η Αυγούστου πρέπει να υπάρξει νέος πτωχευτικός κώδικας για ρευστοποίηση όλων των εξασφαλίσεων.

Το Eurogroup, μετά την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατομμυρίων ευρώ για την χώρα μας, εκδηλώνει την πρόθεσή του να μην επιτρέψει, ακόμη και στις ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η κρίση του κορωνοϊού, οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση του προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία. Αυτό σημαίνει ότι από το Σεπτέμβριο θα γίνονται πλειστηριασμοί ακινήτων που αφορούν πρώτη κατοικία.

Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σημειώνουν ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή στην κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την καθιέρωση νέου πτωχευτικού κώδικα, αναγνωρίζοντας όμως ότι αυτό οφείλεται στην πανδημία. Όμως, καθιστά σαφές ότι δεν γίνεται ανεκτή άλλη καθυστέρηση και η προστασία πρέπει να αρθεί ως το τέλος Ιουλίου, ενώ πρόσφατα είχε δοθεί και παράταση για τους υπερχρεωμένους.

Επίσης, το Eurogroup δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το 2019 σημειώθηκαν καθυστερήσεις και η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκκαθαρίσει αυτές τις οφειλές, ύψους 1,22 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι: «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη νομοθέτηση ενός αποτελεσματικού νέου πτωχευτικού κώδικα, που θα διασφαλίζει τη ρευστοποίηση όλων των εξασφαλίσεων και την κατάργηση του ισχύοντος συστήματος για την προστασία των κύριων κατοικιών έως τα τέλη Ιουλίου 2020».Το Eurogroup, επίσης, δεν παραλείπει να υπενθυμίζει τις νέες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δέσμευση για τη μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου. «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει μια σειρά πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη στήριξη της ανάκαμψης», σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο και στο κρίσιμο ερώτημα, αν η Ελλάδα θα έχει το 2021 τη δυνατότητα να αποφύγει τους αυστηρούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ), η απάντηση που δίνεται από το ανακοινωθέν είναι ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις που γίνονται τώρα, η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2021. Πάντως ο Μάριο Σεντένο, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα ειδικό αίτημα της Ελλάδας για χαλάρωση και τον επόμενο χρόνο και ότι για τη χώρα ισχύει αυτό που ισχύει για όλες, με βάση τις αποφάσεις της 16ης Μαρτίου, δηλαδή ότι η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων θα ισχύσει μόνο για το 2020.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share