Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σοκ: Ο κορωνοϊός οδήγησε στην πτώχευση παγκόσμιο «κολοσσό»

Ανησυχία σε όλο τον πλανήτη

23 Μαΐου 2020 08:21
Σοκ: Ο κορωνοϊός οδήγησε στην πτώχευση παγκόσμιο «κολοσσό»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σοκ προκαλεί το γεγονός, ότι παγκόσμιος «κολοσσός» πτώχευσε εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, προκαλώντας ανησυχία σε όλο τον πλανήτη.

Ο λόγος γίνεται για την Hertz, με την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων να κηρύττει πτώχευση χθες (22/5) το βράδυ, υπαχθείσα στο αμερικανικό καθεστώς χρεοκοπίας, κάτι που αφορά τις επιχειρήσεις σε ΗΠΑ και Καναδά, την ίδια ώρα που κορυφαία εταιρεία αυτοκινητοβιομηχανίας κινδυνεύει με αφανισμό.

«Ο αντίκτυπος της Covid-19 στη ζήτηση ταξιδιών ήταν ξαφνικός και δραματικός, επιφέροντας βίαιη πτώση στα έσοδα της εταιρείας και στις μελλοντικές κρατήσεις», αναφέρει ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Hertz αναφέρει πως έλαβε «άμεσα μέτρα» δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και των πελατών της. Σταμάτησε εξάλλου «όλες τις μη ουσιώδεις δαπάνες».

«Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά την επιστροφή των εσόδων και την πλήρη επαναλειτουργία της αγοράς (...) πράγμα που κατέστησε απαραίτητη τη σημερινή ενέργεια», προσθέτει.

Οι κύριες διεθνείς περιφέρειες, στις οποίες επιχειρεί η Hertz, ιδιαίτερα η Ευρώπη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, δεν περιλαμβάνονται σ' αυτή τη λεγόμενη διαδικασία του κεφαλαίου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

Στις 21 Απριλίου, η Hertz είχε καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στη βόρεια Αμερική, δηλαδή το 26,3% του παγκόσμιου δυναμικού της, για να κάνει οικονομίες αντιμέτωπη με τις αβεβαιότητες που δημιουργούνται από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία παραλύει την οικονομία.

Η προσφυγή στο άρθρο 11 επιτρέπει σε μια επιχείρηση, που δεν καταφέρνει πλέον να αποπληρώνει το χρέος της, να αναδιαρθρωθεί προστατευμένη από τους πιστωτές.

Ο κορωνοϊός φέρνει "λουκέτα": Οι αεροπορικές εταιρείες που κινδυνεύουν να πτωχεύσουν

Ο κλάδος των αερομεταφορών δέχεται ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα πολλές αεροπορικές εταιρείες να κινδυνεύουν να πτωχεύσουν. Δημοσίευμα της Bloomberg αναλύει και παρουσιάζει τις αεροπορικές που κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να χάσουν φέτος το ένα τέταρτο των τρισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο κλείνουν τα σύνορά τους και μάχονται κατά του κορωνοϊού. Οι περισσότεροι αερομεταφορείς θα πτωχεύσουν μέχρι το... δείτε ποιες αεροπορικές εταιρείες κινδυνεύουν να πτωχεύσουν στο Travelstyle.gr.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share