Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα δοθεί - Ποια η διαδικασία

Σας αφορά

21 Μαΐου 2020 12:17
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα δοθεί - Ποια η διαδικασία
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Από τις 18 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου καλούνται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα των 534 ευρώ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του χθες ανακοίνωσε την επέκταση του επιδόματος των 534 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να τελεί υπό αναστολή, καθώς και οι επιχειρήσεις – εργοδότες που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας λόγω υποχρεωτικού «λουκέτου».

Εφόσον, η σύμβαση εργασίας του εργαζομένου δεν βρισκόταν σε αναστολή καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, τότε αυτός θα λάβει το αντίστοιχο ποσό, ανάλογα με τις ημέρες κατά τις οποίες βρισκόταν σε αναστολή εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Ποια η διαδικασία

Οι επιχειρήσεις–εργοδότες βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεών τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και κυρίως αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή, και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης και δηλώνουν υπεύθυνα ότι παραμένουν ως μη λειτουργούσα επιχείρηση με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο 2020.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, δεν απαιτείται νέα υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης σκοπού είναι και δικαιούχοι έκπτωσης 40% στο ενοίκιο της α’ κατοικίας (στην περίπτωση των εργαζομένων) και του επαγγελματικού ακινήτου (στην περίπτωση των εργοδοτών).

Η καταβολή των 534 ευρώ για τον μήνα Μάιο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου του 2020.

Επίδομα παιδιού: Δείτε αναλυτικά πότε καταβάλλεται η β' δόση από τον ΟΠΕΚΑ

Έκλεισε προσωρινά την Πέμπτη 14 Μαΐου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το επίδομα παιδιού 2020, όπως καθιερωμένα συμβαίνει, πριν από κάθε πληρωμή. Ωστόσο ως τις 10 Ιουνίου θα καταβληθεί το επίδομα στους εργαζόμενους

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Μαΐου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν δέχεται νέες αιτήσεις, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η καταβολή της δεύτερης διμηνιαίας δόσης για το 2020.

Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.

Η αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη. Η δεύτερη διμηνιαία δόση του 2020 (για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο) θα καταβληθεί την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως έχει καθιερωθεί).

Πότε θα καταβληθεί η τρίτη δόση

Για το επίδομα παιδιού 2020 η τρίτη δόση θα καταβληθεί 31 Ιουλίου για όσους θα έχουν υποβάλει αίτηση και θα έχει εγκριθεί. Η τρίτη διμηνιαία δόση του 2020 αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share