Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Προσοχή: Έρχεται αναδρομικός ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες

Σας αφορά!

19 Μαΐου 2020 13:47
Προσοχή: Έρχεται αναδρομικός ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Προσοχή πρέπει να δείξουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος του αναδρομικού ΕΝΦΙΑ για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Τον τελευταίο καιρό, άλλωστε, οι φορολογούμενοι επιχειρούν να τακτοποιήσουν το σχετικό ζήτημα, ώστε να αποφύγουν τα σχετικά πρόστιμα, αλλά αρκετοί εξ αυτών δεν έχουν εμφανίσει την πραγματική τους περιουσία ούτε στο έγγραφο Ε9, ή αυτή δεν έχει αποτυπωθεί.

Οι ιδιοκτήτες που διορθώνουν τώρα την εικόνα των ακινήτων τους και στο Περιουσιολόγιο βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα ΕΝΦΙΑ για τις «ξεχασμένες» επιφάνειες και μάλιστα αναδρομικά από το 2015, την ώρα που για άλλους υπάρχουν ελαφρύνσεις.

Σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ μέχρι την ημερομηνία που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είτε σε 24 μηνιαίες δόσεις με βάση τη νέα πάγια ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση οι προθεσμίες τρέχουν για τη δήλωση των «κρυμμένων» τετραγωνικών μέτρων στους δήμους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την ευκαιρία μέσα στις επόμενες 43 ημέρες να εμφανίσουν την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους στους δήμους προκειμένου να αποφύγουν αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα.

Έκπτωση έως 25% στον ΕΝΦΙΑ - Ποιους αφορά

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει εκπτώσεις στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ οι οποίες θα φθάνουν έως 25% όχι μόνο για όσους εισπράττουν μειωμένα εισοδήματα από ακίνητα, αλλά για όλους τους έχοντες ακίνητη περιουσία, υπό προϋποθέσεις. Επίσης, την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά το μεγάλο «κύμα» πληρωμών τόσο με την καταβολή των επιδομάτων όσο και με το δώρο Πάσχα, ενώ νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Απριλίου.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας τόσο των νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού όσο και των κρατικών ταμείων δρομολογούνται εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ από 5% έως 25%.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», τα σενάρια που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:

  • Έκπτωση έως 25% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουμένους που εισπράττουν μειωμένα εισοδήματα λόγω του μέτρου της έκπτωσης 40% στα μισθώματα από τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Μάλιστα το μέτρο, όπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο Οικονομικών, αφορά και τους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών - επιστημόνων καθώς και τους εργαζομένους τους εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια η έκπτωση θα παρέχεται με την εφάπαξ πληρωμή του φόρου.
  • Έκπτωση 5%-10% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περίπτωση που επιλέξουν να μην εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε δόσεις αλλά εφάπαξ.
TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share