Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Επίδομα: Πώς θα εισπράξουν τον Μάιο 533 ευρώ πάνω από 500.000 επαγγελματίες

Σας αφορά

6 Μαΐου 2020 12:44
Επίδομα: Πώς θα εισπράξουν τον Μάιο 533 ευρώ πάνω από 500.000 επαγγελματίες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πάνω από 500.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και λοιποί αυτοαπασχολούμενοι καθώς και εργαζόμενοι αμειβόμενοι με «μπλοκάκια», που εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού, θα λάβουν και για τον μήνα Μάιο την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Η αποζημίωση δεν θα ανέρχεται σε 800 αλλά σε 533 ευρώ καθώς θα αφορά μόνο στον τρέχοντα μήνα (θα είναι το μηνιαίο ισοδύναμο του ποσού των 800 ευρώ που ήδη καταβλήθηκε και αφορούσε στην περίοδο από τα μέσα Μαρτίου έως το τέλος Απριλίου).

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν να υποβάλλουν εκ νέου ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet αιτήσεις για την είσπραξη της αποζημίωσης.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mybussinesssupport.gr την πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων για την είσπραξη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για τον μήνα Μάιο. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα λήξει στο τέλος Μαϊου.

Δικαιούχοι θα είναι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν από 1 έως και 20 άτομα προσωπικό, καθώς επίσης και επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους και δεν απασχολούν προσωπικό.

Αναμένεται να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τα κριτήρια, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την λήψη της αποζημίωσης και τον μήνα Μάιο από τους πληγέντες οικονομικά μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι δεν απασχολούν εργαζομένους ή απασχολούν έως 20 εργαζομένους.

Πρόβλεψη-σοκ από την Κομισιόν για την ελληνική οικονομία: Ύφεση στο 9.7% που δεν καλύπτεται και 160.000 ακόμη άνεργοι

Ύφεση της τάξης του 9.7% προβλέπει η Κομισιόν, μαζί με έξαρση της ανεργίας, για την ελληνική οικονομία στο 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού, σε μια εκτίμηση σοκαριστική, καθώς αναφέρει παράλληλα ανάπτυξη στο 7.9% για το 2021, που σημαίνει ότι η φετινή ζημιά δε θα καλυφθεί.

Περίπου 160.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας της κρίσης και το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% το 2020. Επίσης, μεγαλώνει το έλλειμμα, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να εκτοξευθεί σε περίπου 196% του ΑΕΠ το 2020 πριν μειωθεί σε περίπου 183% το 2021, υποστηριζόμενο από την οικονομική ανάκαμψη.

Σε σοκ αναμένεται να βρεθεί και η οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά, για την οποία η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει πτώση ρεκόρ -7 και 3⁄4% το 2020, που θα γίνει ανάπτυξη 6 και 1/4 το 2021. Η συνολική οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 7 και 1⁄2% το 2020 και να αυξηθεί κατά περίπου 6% το 2021. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη για την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ έχουν αναθεωρηθεί περίπου εννέα εκατοστιαίες μονάδες προς τα κάτω σε σύγκριση με την οικονομική πρόβλεψη του φθινοπώρου 2019, ενώ γνωστό είναι το ποιοι θα παίρνουν σύνταξη μέσα σε 24 ώρες.

Το σοκ για την οικονομία της ΕΕ είναι συμμετρικό αφού η πανδημία έχει πλήξει όλα τα κράτη μέλη, αλλά και η πτώση της παραγωγής το 2020 (από -4 και 1⁄4% στην Πολωνία σε -9 και 3⁄4% στην Ελλάδα) και η ισχύς της ανάκαμψης το 2021 αναμένεται θα διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Η οικονομική ανάκαμψη κάθε κράτους μέλους θα εξαρτάται όχι μόνο από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, αλλά και στη δομή των οικονομιών τους και της ικανότητας ανταπόκρισης με σταθεροποιητικές πολιτικές. Δεδομένης της αλληλεξάρτησης των οικονομιών της ΕΕ, η δυναμική της ανάκτησης σε κάθε κράτος μέλος θα επηρεάσει επίσης την ισχύ της ανάκτησης των υπολοίπων, υπογραμμίζει η Κομισιόν.

«Ο αντίκτυπος της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλος λόγω της σημασίας του τομέα φιλοξενίας στην Ελλάδα και του υψηλού ποσοστού πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες», σημειώνει στην έκθεσή της η Κομισιόν. «Παρά την ταχεία πολιτική απάντηση, η ισχυρή συρρίκνωση της παραγωγής αναμένεται να επηρεάσει την απασχόληση. Ωστόσο, η κρίση αναμένεται να ακολουθηθεί από ανάκαμψη το 2021. Η ύφεση και το κόστος των φορολογικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης θα οδηγήσουν σε ένα σημαντικό έλλειμμα το 2020».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share