Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Νέο έκτακτο επίδομα στα 300 ευρώ για πάνω από 60.000 οικογένειες

Σας αφορά!

5 Μαΐου 2020 12:50
Κορωνοϊός: Νέο έκτακτο επίδομα στα 300 ευρώ για πάνω από 60.000 οικογένειες
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νέο έκτακτο επίδομα από 100 έως 300 ευρώ έρχεται από την Κυβέρνηση λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση, για οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, έχοντας έστω ένα ανήλικο παιδί.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, η ενίσχυση θα δοθεί στους δικαιούχους του ΚΕΑ εφόσον το δικαιούνταν κατά την 31η Μαρτίου 2020 εγκριτική απόφαση χορήγησής της και εφόσον το πολυπρόσωπο νοικοκυριό περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα ανήλικο μέλος προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε επόμενο ανήλικο μέλος. Παράλληλα, ένα νέο επίδομα 534 ευρώ έρχεται το Μάιο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, με την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Μαΐου, στις 29 του μήνα, θα πληρωθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως και 300 ευρώ σε 63.900 οικογένειες που έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος στο νοικοκυριό τους. Η προσαύξηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300 ευρώ ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού και θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι ανωτέρω εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης.

Δικαιούχοι της ανωτέρω επιπλέον εισοδηματικής ενίσχυσης είναι και τα πολυπρόσωπα νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα ανήλικο μέλος, κατόπιν παράτασης της ισχύος της υπέρ τους εγκριτικής απόφασης δυνάμει της παραγράφου 1 του άρθρου 7 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76). Η προσαύξηση θα δοθεί εφάπαξ.

Νέα δεδομένα σε εργασία και δάνεια λόγω κορωνοϊού: Μισή δουλειά με το 75-80% του μισθού και «πράσινο» χρώμα

Νέα δεδομένα έρχονται σε εργασία και δάνεια λόγω του κορωνοϊού, με την Κυβέρνηση από την πλευρά της να προωθεί μια πολιτική… πράσινη αναφορικά με την ανεργία και τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ φαίνεται πως θα υπάρξει μια φόρμουλα, ώστε να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στο 75-80% του μισθού τους για μισή δουλειά.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί κατά το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς κατά τη διάρκεια του οποίου εκτιμάται –για την ακρίβεια διατυπώνονται ελπίδες καθώς είναι άγνωστο αν θα ξαναχτυπήσει ο κορωνοιός- ότι δεν θα υπάρχουν και πάλι περιοριστικά μέτρα. Πριν από λίγο καιρό, βέβαια, είχε υπάρξει έρευνα-σοκ με αναφορά σε 15ήμερη εργασία και αντίστοιχο μισθό.

Η στρατηγική κινείται σε δύο άξονες:

1. Σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να απασχολήσουν το σύνολο του προσωπικού τους κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου (π.χ εστιατόρια, καταστήματα κλπ) να δοθεί η δυνατότητα εργαζόμενοι με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης να απασχοληθούν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με τη μείωση των ωρών εργασίας, θα προσαρμόζεται και ο μισθός. Για να μην φορτωθεί όλο το βάρος της μείωσης του εισοδήματος ο εργαζόμενος, θα έρχεται το κράτος και θα καλύπτει μέρος της διαφοράς με ένα ποσοστό που θα κινείται στην περιοχή του 50-70%.

Δηλαδή, αν κάποιος έχει σήμερα αποδοχές 1000 ευρώ για 8 ώρες εργασίας, θα κληθεί να εργαστεί για τέσσερις ώρες. Θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και 250-350 ευρώ από το δημόσιο φτάνοντας τις αποδοχές του περίπου στο 750-850 ευρώ για τις μισές ώρες εργασίας.

2. Σε όλους τους δανειολήπτες που αποπληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα από το αν το δάνειο είναι πράσινο ή κόκκινο θα δοθεί επιδότηση για να μπορέσουν να συνεχίσουν να αποπληρώνουν το δάνειό τους. Η επιδότηση θα αφορά όσους εκτιμηθεί ότι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Δηλαδή, οι δικαιούχοι θα αναζητηθούν από τη δεξαμενή όσων μισθωτών μπήκαν σε καθεστώς αναστολής και όσων επαγγελματιών χαρακτηρίστηκαν ως πληγέντες λόγω Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.

Το ποσοστό επιδότησης, θα ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Δηλαδή για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου θα φτάνει στο 80-90% της μηνιαίας δόσης του δανειολήπτη ενώ για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς (κατά το οποίο υπάρχει ελπίδα ότι θα επιστρέψουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης) τα ποσοστά επιδότησης θα είναι μικρότερα. Επίσης, τα ποσοστά θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν κάποιος εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του ή όχι.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Οι κατηγορίες εργαζομένων που υποβάλλουν δικαιολογητικά - Η προθεσμία

Το σχέδιο έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος καθώς τα δύο βασικά μέτρα αναμένεται να κοστίσουν κοντά στα 2 δις. ευρώ (σ.σ πάνω από 1,5 δις. ευρώ θα είναι το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης και κοντά στα 300-400 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα ενίσχυσης των δανειοληπτών). Το μεν πρόγραμμα της απασχόλησης θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο από την Ευρώπη (μέσω του προγράμματος Sure) ενώ τα χρήματα για τα δάνεια αναμένεται να βγουν απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για να αποφευχθεί καταστρατήγηση, αναμένεται να μπουν συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας. Δηλαδή:

1. Δεν θα επιτρέπεται η επιδότηση εργαζομένων που ήδη απασχολούνται με μειωμένο ωράριο.

2. Το προνόμιο της επιδότησης της μετατροπής συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης δεν θα δίνεται για το σύνολο του προσωπικού αλλά για ένα ποσοστό. Επίσης, θα υπάρχει ρήτρα μη απολύσεων.

3. Μόνο επιχειρήσεις που θα χαρακτηρίζονται ως πληγείσες θα μπορούν να κάνουν χρήση.

4. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου κύριας κατοικίας να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια ή κόφτες (π.χ να επιδοτείται μέρος της δόσης εφόσον αφορά στεγαστικό δάνειο για σπίτι πολύ μεγάλης επιφάνειας).

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share