Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός Live: Η συνέντευξη τύπου Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Βρούτση για την οικονομία

Συμβαίνει τώρα!

30 Απριλίου 2020 17:12
Κορωνοϊός Live: Η συνέντευξη τύπου Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Βρούτση για την οικονομία

Ο πρωθυπουργός το πρωί της Πέμπτης ανακοίνωσε πως μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις από την πανδημία το κράτος θα χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που θα παραμένουν κλειστές, όπως και τα επιδόματα των ανέργων. Παράλληλα, παράταση δόθηκε για τα επιδόματα ανεργίας, δείτε εδώ πότε θα καταβληθούν.

Προανήγγειλε επίσης νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, που θα εξειδικεύσουν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης.

Δείτε live τη συνέντευξη τύπου:

«Βόμβα» Μητσοτάκη για προστασία Α’ κατοικίας και επίδομα 800 ευρώ - Τι ανακοίνωσε

Την τρίμηνη παράταση της προστασίας Α' κατοικίας αλλά και τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έναν οικονομικό απολογισμό για την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν, αλλά και σε όσα θα ισχύουν για εργαζόμενους, εργοδότες, και επιδόματα, το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση. Με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ, άρα πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες, και με το βλέμμα στραμμένο και στην ημέρα της επανεκκίνησης. Γιατί η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι σε ένα βαθμό και διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει», τόνισε.

Ομιλία στη Βουλή για την οικονομία

Live | Η κυβέρνηση έκανε μία σαφή επιλογή: Προστάτεψε την υγεία των πολιτών. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, δαπανήσαμε πόρους προκειμένου να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Thursday, April 30, 2020

Αναστολή σύμβασης εργασίας: Τι θα ισχύσει τον Μάιο - Η αποζημίωση που θα δοθεί σε εργαζόμενους

Παράταση του μέτρου για την αναστολή εργασίας φέρνει η κυβέρνηση, καθώς σήμερα, 30 Απριλίου, λήγει η πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου, για όσες επιχειρήσεις τέθηκαν εκτός λειτουργίας με κρατική εντολή, στις 13 Μαρτίου. Επίσης, στο Φύλλο της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία καταβάλλεται το επίδομα των 600 ευρώ

Η παράταση θα είναι αυτή τη φορά για 30 μέρες, δηλαδή έως τις 31 Μαΐου, και θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής και για όσο διάστημα αυτό ισχύει όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει των ΚΑΔ που όρισε το υπουργείο Οικονομικών.

Το μέτρο θα έχει ευέλικτη μορφή τον Μάιο, ώστε να «κουμπώσει» με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) θα προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους.

Συγκεκριμένα, τον ερχόμενο μήνα κι ενώ σταδιακά θα ανοίγουν οι επιχειρήσεις θα λειτουργεί διπλό σύστημα. Ένα τμήμα των εργαζομένων θα επιστρέφει στην δουλειά του και ένα άλλο τμήμα των εργαζομένων θα μπορεί να διατηρείται σε αναστολή και κατά την διάρκεια της παράτασης. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία ήταν 800 ευρώ για 45 μέρες, θα υπολογιστεί αναλογικά και θα φτάσει τα 534 ευρώ.

Στην ΠΝΠ θα υπάρχει και η πρόβλεψη να ανακαλεί ο εργοδότης την αναστολή πριν την ολοκλήρωση των 30 ημερών ή ακόμη και να την διακόπτει προκειμένου ο εργαζόμενος να επιστρέψει στην δουλειά του, καθώς οι επιχειρήσεις θα ανοίγουν σταδιακά, εβδομάδα την εβδομάδα. Έτσι, εάν πχ. ένας εργαζόμενος παραμείνει σε αναστολή εργασίας για 15 ημέρες τον Μάιο και στη συνέχεια επιστρέψει στην εργασία του, τότε θα δικαιούται αναλογική αποζημίωση ειδικού σκοπού.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share