Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νέα «βόμβα» από το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Πρόβλεψη-σοκ

15 Απριλίου 2020 18:05
Νέα «βόμβα» από το ΔΝΤ για την Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα «βόμβα» για την οικονομία της Ελλάδας, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει δραματικές επιπτώσεις και στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, μία ημέρα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης (σ.σ. προβλέπει ύφεση έως 10%), το ΔΝΤ δημοσιεύει και τις εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπει:

  • Δημοσιονομικό έλλειμμα 9% του ΑΕΠ για το 2020 και 7,9% του ΑΕΠ για το 2021
  • Πρωτογενές έλλειμμα 5,1% του ΑΕΠ για το 2020 και 4,4% του ΑΕΠ για το 2021
  • Δημόσιο χρέος 200,9% του ΑΕΠ για το 2020 και 194,8% του ΑΕΠ το 2021

Όσον αφορά τα έσοδα του κράτους, το ΔΝΤ κάνει λόγο για μείωση στο 45,8% του ΑΕΠ το 2020 και στο 45,3% του ΑΕΠ το 2021. Αντίθετα, οι δαπάνες θα αυξηθούν στο 54,8% του ΑΕΠ και στο 53,2% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Έριξε τη «βόμβα» το ΔΝΤ: «Η κρίση του κορωνοϊού θα είναι σαν το κραχ του 1930»!

Μια τρομερή «βόμβα» έριξε το ΔΝΤ, με την ίδια την επικεφαλής του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, να αναφέρει πως η οικονομική κρίση που έρχεται εξαιτίας του κορωνοϊού, θα είναι αντίστοιχη με εκείνη του 1930, του παγκοσμίου οικονομικού «κραχ».

Η ίδια ανέφερε, ότι το βιοτικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο θα καταβαραθρωθεί και θα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο φονικός ιός. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως η Ελλάδα είχε δηλώσει πτώχευση το 1932 εξαιτίας εκείνης της κρίσης.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είπε ότι η πανδημία του κορωνοϊού, οδηγεί το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία και αυτές θα είναι μαύρες όταν θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Όλα αυτά, την ώρα που έχει υπάρξει πρωτοφανές ναυάγιο στο Eurogroup.

Είπε ακόμα ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ χειρότερες απ’ ότι είχε προβλεφθεί.

«Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση που δεν έχουμε ξαναζήσει εξαιτίας του κορωνοϊού», είπε η Γκεοργκίεβα σε τηλεδιάσκεψη ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Πριν από περίπου 3 μήνες το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 3,3% για την παγκόσμια οικονομία, αλλά η Γκεοργκίεβα είπε: «Ο Covid-19 διατάραξε την παγκόσμια κοινωνική και οικονομική τάξη με την ταχύτητα του φωτός σε μια κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί. Ο ιος προκαλεί μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και το lockdown που έχει επιβληθεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους για να αντιμετωπιστεί η πανδημία έχει τεράστιες επιπτώσεις».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share