Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Δώρο Πάσχα: Σε ποιους δικαιούχους καταβάλλεται σήμερα

Σας αφορά!

15 Απριλίου 2020 11:42
Δώρο Πάσχα: Σε ποιους δικαιούχους καταβάλλεται σήμερα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σήμερα, 15 Απριλίου αναμένεται κανονικά η καταβολή του δώρου Πάσχα για τους εργαζόμενους, Ποιοι είναι όμως εκείνοι που δεν θα δουν ακόμη χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς; Ωστόσο, επιδόματα και συντάξεις αναμένονται επίσης να πληρωθούν εντός των ημερών, δείτε εδώ αναλυτικά τις ημερομηνίες.

Τι ισχύει με βάση την ΠΝΟ της 30ής Μαρτίου:

  • Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με απόφαση της δημόσιας αρχής καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες οι οποίοι ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας μπορούν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020.
  • Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έως την αναστολή της, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το δώρο Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής, ενώ το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από το κράτος

Στις παραπάνω περιπτώσεις το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγούμενη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα

Για τους υπολοίπους που συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά ισχύουν τα εξής:

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Επίδομα 800 ευρώ: Ποια είναι η διαδικασία πληρωμής - Πότε θα δείτε χρήματα στους λογαριασμούς σας

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 15/4 ξεκινά η διαδικασία καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ που αναλογεί στους εργαζόμενους των οποίων η επιχείρησε ανέστειλε τη λειτουργία της με υπουργική απόφαση κατά την τήρηση της καραντίνας και των μέτρων προς αποφυγήν της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού. Πώς θα γίνουν όμως οι πληρωμές, ποια είναι η διαδικασία και πότε θα ολοκληρωθούν; Παράλληλα, εχθές ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους μακροχρόνια άνεργους, δείτε εδώ την ημερομηνία έναρξης.

Εργαζόμενοι που είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση για να εισπράξουν τα 800 ευρώ, είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, που έχει ήδη ξεκινήσει και εκτείνεται από τις 11 Απριλίου έως και τις 20 Απριλίου, ως ακολούθως:

Στις 11/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 1, 12/4, όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 2, 13/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 3, 14/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 4, 15/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 5, 16/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 6, 17/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 7, 18/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 8, 19/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 9, 20/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 0.

Και σε αυτή την περίπτωση δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων, από τις 21 Απριλίου έως και τις 23 Απριλίου, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου.

Μετά το πέρας του διαστήματος της δεύτερης φάσης για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων, όσοι εργαζόμενοι δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση μπορούν να την υποβάλουν το χρονικό διάστημα από τις 21 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου, που ολοκληρώνεται η τρίτη φάση.

Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης υποβολών, ακολουθεί το χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου έως και τις 3 Μαΐου όπου μπορούν να γίνουν διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 5 Μαΐου έως και τις 10 Μαΐου

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share