Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 23 Απριλίου

Μετά από τις αποφάσεις του Eurogroup

10 Απριλίου 2020 16:09
Κορωνοϊός: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 23 Απριλίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 23 Απριλίου , μετά την απόφαση του Eurogroup για τα μέτρα ανάκαμψης των οικονομιών, συγκάλεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε την Παρασκευή ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης για τις 23 Απριλίου, με αντικείμενο την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ, που έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Είναι ώρα θα θέσουμε τις βάσεις για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη συμφωνία του επιτεύχθηκε από τους Ευρωπαίους υπουργούς για μια κοινή απάντηση στην κρίση, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη».

Με την απόφαση του Eurogroup, που θα δείτε εδώ αναλυτικά μεταξύ άλλων, η Ευρωζώνη πλέον θα διαθέτει ένα τεράστιο χρηματοδοτικό πακέτο, με μισό τρισεκατομμύριο ευρώ (540 δισ.) που θα είναι άμεσα διαθέσιμο για τα πληγέντα κράτη-μέλη. Παράλληλα, αναμένεται να οριστικοποιηθούν σύντομα και οι λεπτομέρειες για το ταμείο ανάκαμψης, μετά το τέλος της πανδημίας.

Οικονομική τραγωδία: Τρίζουν οι βάσεις της Ευρώπης μετά το ναυάγιο στο Eurogroup

Για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, τη Γαλλία και τη Γερμανία, η περίοδος των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας είναι ταυτόχρονα και η περίοδος της μεγαλύτερης οικονομικής συρρίκνωσής τους εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 η γερμανική οικονομία, που ήδη φλέρταρε με την ύφεση, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 10% σύμφωνα με τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της, η μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγράψει από όταν ξεκίνησαν οι τετραμηνιαίοι εθνικοί λογαριασμοί και διπλάσια της μεγαλύτερης υποχώρησης που είχε καταγραφεί στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Αντίστοιχα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, προειδοποίησε ότι εξαιτίας της ακύρωσης τεράστιου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας η επέκταση της πανδημίας σημαίνει μια υποχώρηση της ανάπτυξης κατά 1.5% για κάθε δύο εβδομάδες που αυτή συνεχίζει. Η εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 το γαλλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6%, με την οικονομική δραστηριότητα να υποχωρεί κατά το ένα τρίτο. Εκτιμάται μάλιστα ότι η υποχώρηση της Γαλλικής οικονομίας μπορεί να ξεπεράσει αυτή του δεύτερου τριμήνου του 1968 όταν εξαιτίας των φοιτητικών κινητοποιήσεων και της γενικής απεργίας του Μαΐου το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 5.3%.

Στην Ισπανία, τη χώρα που αυτή τη στιγμή δείχνει να χτυπιέται περισσότερο από την πανδημία, στα προβλήματα από την οικονομική συρρίκνωση προστίθενται και αυτά από την ανεργία, καθώς μέσα στον Μάρτιο περίπου 900.000 άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Άλλωστε, η ιβηρική χώρα, που είναι ταυτόχρονα η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης, είχε ένα υψηλό ποσοστό επισφαλών εργαζομένων, ιδίως σε κλάδους των υπηρεσιών και του τουρισμού. Ακόμη πιο μεγάλη δείχνει να είναι η αρνητική πρόβλεψη για την ιταλική οικονομία με τους αναλυτές της Capital Economics να δίνουν πρόβλεψη ακόμη και για συρρίκνωση -10% για το 2020.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share