Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Πότε θα μπει στην τσέπη σας το επίδομα των 800 ευρώ;

Τι ισχύει για τον καθένα;

3 Απριλίου 2020 08:44
Κορωνοϊός: Πότε θα μπει στην τσέπη σας το επίδομα των 800 ευρώ;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το επίδομα των 800 ευρώ θα έρθει σύντομα στην τσέπη σας, αφού αναμένεται την επόμενη κιόλας εβδομάδα να αρχίσει να καταβάλλεται το συγκεκριμένο ποσό αποζημίωσης ειδικού σκοπού, λόγω των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.

Οι πληρωμές θα γίνονται σταδιακά ανάλογα με το πότε υποβλήθηκε η υπεύθυνη δήλωση. Χαρακτηριστικό της «έκρηξης» των αιτήσεων είναι ότι σε διάστημα λίγων ωρών υποβλήθηκαν πάνω από 80 χιλιάδες αιτήσεις. Δείτε και το τελευταίο, έως τώρα, πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να δοθεί παράταση για τις αιτήσεις στο supportemployees.ypeka.gr από τους εργαζόμενους όπως έγινε και με για τους εργοδότες.

Προχθές ξεκίνησε η υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων στο http://supportemployees.ypeka.gr από τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που είτε ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω εντολής δημόσιας Αρχής είτε βάσει των ΚΑΔ έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορωνοϊού προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και το επίδομα των 800 ευρώ. Για να κάνουν την αίτηση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης που έχει κάνει ο εργοδότης τους. Εκεί θα ζητηθούν τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης της εκάστοτε εταιρείας.

Εκεί δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%.

Ο τρόπος που θα γίνεται η δήλωση

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος μέχρι και 10/4/2020, ως εξής:

- Χτες 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1

- Σήμερα 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2

- Στις 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

- Στις 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

- Στις 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

- Στις 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

- Στις 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

- Στις 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

- Στις 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

- Στις 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Ωστόσο όποιος εργαζόμενος προσπαθήσει να κάνει αίτηση νωρίτερα και όχι με βάση το ΑΦΜ του τότε θα του βγάζει το μήνυμα ότι η πρόσβαση για το ΑΦΜ που τελειώνει, για παράδειγμα σε 5, θα είναι ανοιχτή στις 5 Απριλίου.

Για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας, όπως ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, η αίτηση στην πλατφόρμα θα υποβάλλεται μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Παράταση έως τις 10/4

Παράλληλα, αίτηση πρέπει να υποβάλουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας Αρχής και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν λυθεί, είτε με οικειοθελή αποχώρηση είτε με καταγγελία εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Σημειώνεται ότι παρατάθηκε, έως και τις 10 Απριλίου 2020, η προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης εργοδοτών στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», που η επιχειρηματική δραστηριότητά τους ανεστάλη, με εντολή δημόσιας Αρχής.

Τα βήματα στην πλατφόρμα

Στην ειδική πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», οι εργοδότες συμπληρώνουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα και αιτούνται: α) μείωση κατά 40% του επαγγελματικού μισθώματος και β) αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους, προκειμένου οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ. Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Τονίζεται ότι σε αναμονή βρίσκονται οι εργαζόμενοι για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η οποία θα εξειδικεύσει το άρθρο 9 της ΠΝΠ της 20ής Μαρτίου, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται να απασχολούν εκ περιτροπής τουλάχιστον το 50% του προσωπικού τους ως και για 6 μήνες, δηλαδή ως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Σημειωτέον ότι γι' αυτούς τους εργαζομένους δεν προβλέπεται επί του παρόντος ούτε αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, ούτε έκπτωση στο ενοίκιο κατοικίας, ούτε έκτακτη ενίσχυση ανάλογη με αυτή των 800 ευρώ.

Οι νέες αλλαγές

Την ίδια ώρα δύο νέες εγκύκλιοι ρυθμίζουν θέματα αναστολών ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και τις προϋποθέσεις για by pass στις αναστολές συμβάσεων εργασίας. Συγκεκριμένα:

- Ως προς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, μπορούν να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

- Ως προς την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, οι επιχειρήσεις ή εργοδότες, υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν την ΑΠΔ περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

- Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ασφαλιστικών ρυθμίσεων, που είναι απαιτητές έως 31/3/2020, κατά τρεις μήνες. Αντίστοιχα παρατείνεται και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης. Στις εν λόγω διατάξεις υπάγονται επιχειρήσεις ή εργοδότες που: α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, β) έχουν ενεργό, κύριο ΚΑΔ στις 20/03/2020, που συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα με τους κλάδους που πλήττονται. Με αυτά τα δεδομένα, η δόση Μαρτίου των υπαγόμενων επιχειρήσεων θα έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 30/6, ενώ αντίστοιχα τροποποιούνται και οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων (δόση Απριλίου 2020 και πέρα).


 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share