Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Νέα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό: Σε 1.7 εκατ. εργαζόμενους το επίδομα των 800 ευρώ

Τι ανακοινώθηκε;

30 Μαρτίου 2020 10:52
Νέα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό: Σε 1.7 εκατ. εργαζόμενους το επίδομα των 800 ευρώ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Απλώνεται το «δίχτυ» προστασίας από την Κυβέρνηση προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, αφού 1.7 εκατομμύρια εκ των δεύτερων είναι αυτοί που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα, ενώ το Δώρο Πάσχα αναμένεται να καταβληθεί ολόκληρο, είτε από τις επιχειρήσεις εξ' ολοκλήρου είτε με βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσαν νέα δέσμη μέτρων σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με σκοπό την κάλυψη των περισσότερων δυνατών επιχειρήσεων και εργαζομένων, μιλώντας για όλα τα «καυτά» θέματα, όπως τα επιδόματα 800 και 600 ευρώ, την εξυπηρέτηση δανείων και επιταγών, καθώς και το Δώρο του Πάσχα. Θυμηθείτε και το τι ισχύει για τις απολύσεις.

Ο κύριος Σταϊκούρας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων:

1) Επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, καλύπτοντας 1.7 εργαζομένους, ήτοι το 81% του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, καλύπτεται η ασφάλιση για 45 μέρες των εν λόγω εργαζομένων και δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής της εφορίας για 4 μήνες με έκπτωση 25%, αν πληρωθεί εμπρόθεσμα. Άπαντες οι εργαζόμενοι καλύπτονται, με κάθε είδος σύμβασης εργασίας.

2) Προστίθενται ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις, φτάνοντας στις 800.000 και το 76% επί του συνόλου των νομικών προσώπων και το 86%, που θα καλυφθούν από τα έκτακα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση. Για το 99% αυτών των επιχειρήσεων, προβλέπονται επίσης η αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των οφειλών στην εφορία, ενώ θα υπάρξει και η ίδια μείωση του 25%, η οποία θα συμψηφίζεται με πάσης φύσεως άλλες οφειλές στην εφορία, μαζί με υποχρεωτική διατήρηση των θέσεων εργασίας.

3) Για τις επιχειρήσεις που δε βρίσκονται ακόμη στα μέτρα στήριξης, προϋπόθεση υπαγωγής σε αυτά είναι να μείνουν οι θέσεις απασχόλησης με τη ρήτρα να ισχύει από σήμερα (30/3). Καλύπτονται, έτσι, 700.000 αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, που αντιπροσωπεύουν το 75% του συνόλου.

4) Θα υπάρξει ένα χρηματοδοτικό σχήμα για προκαταβολή μικρών-μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με συνολικό ύψος 1 δισ. ευρώ και θα αποφασίζεται, ανάλογα την πορεία της επιχείρησης, απευθείας από το κράτος και μέσω taxisnet. Το ύψος θα προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησης και άλλα χαρακτηριστικά, έχοντας τη δυνατότητα να μπουν στο My Business Support της ΑΑΔΕ από 2 έως 10 Απριλίου, με βασικήστόχευση τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

5) Το Δώρο Πάσχα θα κατατεθεί στο σύνολό του, από όλες τις επιχειρήσεις και προς όλους τους εργαζομένους, ενώ όσες δεν καλύπτονται από τα μέτρα στήριξης, είναι υποχρεωμένες να το καταβάλουν έως 15 Απριλίου. Στην περίπτωση, που η εργασιακή σχέση βρίσκεται σε αναστολή, το ποσό που λείπει από το δώρο Πάσχα θα καταβάλλεται από τον κρατικό υπολογισμό.

6) Το προσωπικό, που εργάζεται ως νοσηλευτικό, γιατροί, στον ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, θα λάβει έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.

7) Για τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, θα υπάρξει ρύθμιση για την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε εύλογο χρονικό διάστημα.

8) Θα δοθούν 150 εκατ. ευρώ σε κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με τα χρήματα να περνούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με τους κοινοτικούς πόρους.

9) Θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τα μέτρα δημόσιας υγείας, ενώ όλα τα μέτρα φέρνουν ένα συμπλήρωμα στα 5.1 δισ. ευρώ. Οι αναστολές φόρων φτάνουν τα 2.1 δισ., η έκτακτη ενίσχυση τα 1.6 δισ. ευρώ, η στήριξη για Μάρτιο και Απρίλιο τα 1.4 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με όλα τα μέτρα που αναλύθηκαν νωρίτερα, το ποσό αγγίζει τα 6.8 δισ. ευρώ, που αντίστοιχει στο 3.5% του ΑΕΠ, ενώ στην ΕΕ βρίσκεται στο 2% ο μέσος όρος. Δεν περιλαμβάνεται η χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ο κύριος Γεωργιάδης, με τη σειρά του, ανέφερε τα εξής μέτρα:

1) Μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής των επιτοκίων ενήμερων δανείων επιχειρήσεων για την ευστάθεια όλου του δανειακού συστήματος, ίσως για δύο μήνες ακόμη.

2) Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα θα δώσουν τον απαραίτητο χρόνο για όσους βρίσκονται στην περίμετρο προστασίας, που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, για τις αποπληρωμές.

3) Θα δοθεί σύντομα λύση στις επιταγές, για τις οποίες έχει δοθεί παράταση λύξης προθεσμίας για 75 μέρες, ειδικά για τις επιχειρήσεις που εργάζονται με προμήθειες από το εξωτερικό. Το μέτρο αυτό δεν αφορά επιταγές, που εκδόθηκαν πριν από την κρίση και καλούνται, όσοι μπορούν, να τις καλύψουν.

4) Στις αρχές Απριλίου θα δοθεί το πρώτο δισ. σε εγγυοδοτικό μηχανισμό για κεφάλαια κίνησης για επιχειρήσεις, που βρίσκονται στα μέτρα στήριξης, ώστε να οι επιχειρήσεις αυτές να πάρουν δάνεια κινήσεως εγγυημένα σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, για να λειτουργήσουν άμεσα με την επανεκκίνησή τους.

Τέλος, ο κύριος Βρούτσης ανακοίνωσε:

1) Την 1η Απριλίου θα υπάρξει ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, ώστε κι εκείνοι να μπουν στα μέτρα στήριξης, τόσο για το εν λόγω επίδομα όσο και για την κάλυψη του 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας, ενώ θα συμπεριληφθούν στα νέα μέτρα και ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας. Παράλληλα, 295.246 για 410.705 έχουν κάνει ήδη αιτήσεις στη ΕΡΓΑΝΗ.

2) Αποζημίωση σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αυτοαπασχολούμενους από τις 6 Απριλίου με σχετικό έντυπο από την ΕΡΓΑΝΗ, για τους οποίους επίσης ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης προσωπικού.

3) Ενίσχυση 6 επιστημονικών κλάδων (Οικονομία, Λογιστική, Ιατρική, Μηχανολογία, Ιατρική, Νομική, Ερευνητές) με ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα των 600 ευρώ για τον Απρίλιο, με τα πρώτα 400 να έρχονται μετά τις 15/4 και τα άλλα 200 στο τέλος του μήνα.

4) Αποζημίωση για τον Μάιο σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ οι 6 επιστημονικοί κλάδοι θα μπουν επίσης στο επίδομα των 800 ευρώ

5) Για τις ασφαλιστικές εισφορές, θα υπάρξει διάταξη με μείωση της τάξης του 25% για όσες αφορούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με προθεσμία έως τις 10/4, αλλιώς θα γίνει κανονική αποπληρωμή και χωρίς έκπτωση την 1η Σεπτεμβρίου.

6) Το Δώρο Πάσχα θα δοθεί σε όλους, με τις επιχειρήσεις που πλήττονται να είναι υποχρεωμένες να το πληρώσουν έως τις 30 Ιουνίου. Θα μπορέσουν να δώσουν μειωμένο, για το κομμάτι που δεν είναι δεδουλευμένο, και το υπόλοιπο το καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός.

7) Στήριξη των ανέργων με ηλεκτρονική επιδότηση του σχετικού δελτίου, αρχικά για 36.500 ανέργους μεταξύ 18-67 ετών και, εν συνεχεία θα υπάρξουν προγράμματα που θα καλύψουν μέχρι 100.000 ανέργους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share