Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ρήγμα στην Ευρώπη - «Όχι» της Γερμανίας στο ευρωομόλογο & βέτο της Ιταλίας

Ραγδαίες εξελίξεις

26 Μαρτίου 2020 22:10
Ρήγμα στην Ευρώπη - «Όχι» της Γερμανίας στο ευρωομόλογο & βέτο της Ιταλίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ρήξη στην Ευρώπη για το ευρωομόλογο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Αιτία, το «όχι» ορισμένων χωρών μελών και κυρίως της Γερμανίας, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Ενώ, αυτή θα είναι η ύφεση στην ελληνική οικονομία. Ποια η πρόβλεψη για το 2021;

Ιταλία: Ή όλη μαζί ή μόνοι μας

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η τοποθέτηση του Τζουζέπε Κόντε ο οποίος έθεσε διορία 10 ημερών. «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Τι προηγήθηκε

Οι ηγέτες της Ευρώπης σε τηλεδιάσκεψη συζήτησαν για την έκδοση ευρωομολόγου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν η ύφεση και οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η εξάπλωση του κοωονοϊού.

Ο νότος ζήτησε έκδοση ευρωομολόγου ή ομόλογο-κορόνα, με εννέα ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να θέτουν στη Σύνοδο Κορυφής σε συνέχεια της επιστολής που έστειλαν την Τετάρτη (25/03) στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τη Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά να διαφωνούν.

Ειδικότερα διαφώνησαν:

  • Γερμανία
  • Ολλανδία
  • Αυστρία

Ωστόσο, και άλλες χώρες του βορρά δεν βλέπουν θετικά, την έκδοση ομολόγου επιμένοντας σε χρηματοδότηση με πιστοληπτική γραμμή δηλαδή τύπου μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε πρόσθετη ειδική χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ενώ η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να καταργήσει το όριο αγοράς κρατικών ομολόγων έως το τέλος του έτους το οποίο τώρα αναμένεται να φτάσει ακόμα και στα 1,1 τρις ευρώ από όπου η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί με 15 δισ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share