Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Μείωση 50% στους μισθούς; Σε ποιους μπορεί να επιβληθεί;

Αναμένεται η υπουργική απόφαση

26 Μαρτίου 2020 08:28
Κορωνοϊός: Μείωση 50% στους μισθούς; Σε ποιους μπορεί να επιβληθεί;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την εκ περιτροπής απασχόληση ανακοίνωσε η ΠΝΠ σχετικά με τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό προς αποφυγήν των απολύσεων των εργαζομένων.

Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ' ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα. Οι θέσεις εργασίας ωστόσο πρέπει να διατηρηθούν στο ακέραιο. Στο τέλος κάθε μήνα ο εργοδότης θα πρέπει να δηλώνει τον τρόπο εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεκίνησε τη λειτουργία της τα μεσάνυχτα της Τρίτης, δείτε εδώ πώς θα κάνετε τη δήλωσή σας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση αυτό το μέτρο μαζί με τη δυνατότητα αναστολής της σύμβασης αποτελούν ευέλικτα εργαλεία για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η υπουργική απόφαση θα διευκρινίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου θα αφορά τελικά μόνο τις επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Επίσης θα ισχύει για 6 μήνες, αλλά η εφαρμογή της θα επανεξετάζεται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Η πρώτη επανεκτίμηση θα γίνει στις 30 Απριλίου.

Κορωνοϊός: Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έδωσε νέες διευκρινίσεις για τα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης, εν μέσω του κορωνοϊού. Επίσης, δείτε εδώ ποιοι θα πάρετε το δώρο Πάσχα την Μεγάλη Τετάρτη και ποιοι το καλοκαίρι

Τι ισχύει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Τις πρώτες δύο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες ορίζουν τη διαδικασία των έκτακτων μέτρων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από τον κορωνοϊό, γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Η διαδικασία αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, λόγω κυβερνητικής απόφασης, ή που έχουν πληγεί σημαντικά από τη δραματική μείωση του τζίρου.

Τα μέτρα για τους εργοδότες

  • Έκπτωση 40% για το μίσθωμα του επιχειρηματία
  • Παράταση πληρωμής των ρυθμισμένων οφειλών και του ΦΠΑ
  • Έκτακτο βοήθημα 800 ευρώ

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους

Στα μέτρα της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι των παραπάνω επιχειρήσεων, οι οποίοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.

Μάλιστα, η σχετική πλατφόρμα (σ.σ. για τα 800 ευρώ) θα ανοίξει εντός της ημέρας, με την προθεσμία να εκπνέει στις 31 Μαρτίου του 2020.

  • Επίδομα 800 ευρώ για τους εργαζομένους από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου
  • Έκπτωση 40% για το μίσθωμα οικίας του εργαζομένου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω προθεσμία αφορά μόνο τους εργαζόμενους, των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας.

Όσοι εργάζονται σε επιχείρηση, η οποία έχει πληγεί αλλά συνεχίζει τη λειτουργία της, η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου.

Ποιοι υπάγονται στα μέτρα

  • Μισθωτοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους από το κράτος
  • Μισθωτοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν, και οι εργοδότες ανέστειλαν τη σύμβασή τους
  • Όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν και δεν δικαιούνται ή δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για το επίδομα ανεργίας

Βήμα – βήμα η διαδικασία

  • Ο εργοδότης καλείται να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ, με την οποία θα δηλώνει ότι η επιχείρησή του τελεί υπό καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας
  • Οι εργαζόμενοι καλούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
  • Θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού, καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης που εργάζονται.

Ποιοι ΔΕΝ είναι δικαιούχοι

  • όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως
  • όσοι έχουν λάβει πάσης φύσεως άδεια, όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας
  • όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω του προσωρινού κλεισίματος.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share