Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Κόλαση στις αγορές λόγω κορωνοϊού: Ποιες εταιρείες κολοσσοί καταρρεύουν;

Σεισμός!

17 Μαρτίου 2020 14:08
Κόλαση στις αγορές λόγω κορωνοϊού: Ποιες εταιρείες κολοσσοί καταρρεύουν;
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

«Σοκ και δέος» είναι η φράση που περιγράφει την κατάσταση που διαμορφώνεται στις αγορές, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό που έγινε χθες στη Wall Street ήταν απίστευτο, καθώς το «κόκκινο» στο ταμπλό τρόμαξε ακόμα και τους πιο έμπειρους, τους πιο αισιόδοξους ότι η κατρακύλα κάπου τελειώνει. Ο Dow έκλεισε με απώλειες 12,93%- τις μεγαλύτερες μετά το 1987- ο Nasdaq έχασε 12,32% κι όλα αυτά παρά την αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων και το νέο «πακέτο» από τη FED. Κατόπιν τούτου, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι τα ασιατικά χρηματιστήρια πήραν τη σκυτάλη, με το Nikkei να γράφει απώλειες 2,46% με το… καλημέρα και τον Hang Seng να υποχωρεί πάνω από 4%.

Το ναυάγιο αποτυπώνεται ακόμα καλύτερα στις μετοχές της Wall Street. Υψηλή τεχνολογία, αερομεταφορές, ασφάλειες είχαν την… τιμητική τους. Ενδεικτικά η Apple έχασε 12,86%, η Microsoft 1,74%, η Intel 18,04%, η Boeing 23,85%!!!

Bαριές ήταν οι απώλειες και στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού, παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν από το πρωί ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συμφωνήσουν στην πλήρη δημοσιονομική ευελιξία για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Βαριές ήταν εκ νέου οι απώλειες για τη μετοχή της Lufthansa (7,23%), της Airbus (7,17%), ενώ έντονη πίεση νιώθουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες (Renault – 12,87%).

Όπως εκτιμούν εγχώριες τραπεζικές πηγές, με φόντο το Βατερλό του τραπεζικού δείκτη στο ελληνικό Χρηματιστήριο, η εικόνα θα αρχίσει να αναστρέφεται όταν θα αρχίσει να ανακόπτεται ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων του ιού και τότε θα ξεκινήσουν να πιάνουν τόπο τα μέτρα στήριξης.

Πηγή: economistas.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share