Σάββατο, 30 Μαΐου 2020

Έρχεται νέο επίδομα για τον κορωνοϊό! Δείτε πόσα θα πάρετε!

Τι ισχύει;

10 Μαρτίου 2020 15:29
Έρχεται νέο επίδομα για τον κορωνοϊό! Δείτε πόσα θα πάρετε!
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Στη δυνατότητα ενεργοποίησης ρήτρας για επίδομα 718 ευρώ και για 45 ημέρες που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού αναφέρθηκαν κοινωνικοί εταίροι αποχωρώντας από τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Δείτε τι ισχύει για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Τέτοιου είδους επιδόματα είχαν ενεργοποιηθεί μετά τις καταστροφές στη Μάνδρα.

Χρηματιστήριο: Νέα πτώση λόγω... κορωνοϊού - Εκτίναξη απόδοσης του 10ετούς

Το απόλυτο χάος κυριάρχησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταρρέει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2018 και κάτω από τις 600 μονάδες, χάνοντας ουσιαστικά όλα τα κέρδη του 2019 μέσα σε μόλις 11 συνεδριάσεις.

Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα χάθηκαν 5,6 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ενώ από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε το βίαιο διεθνές sell-off, έχουν κάνει φτερά 17,6 δισ. ευρώ, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 34% και τις τράπεζες κατά 45%.

Οπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, η τρέχουσα πτώση είναι η πιο γρήγορη στην πρόσφατη και πιθανόν σε όλη την ιστορία της ελληνικής αγοράς. Τις ισχυρότερες ρευστοποιήσεις δέχθηκαν χθες οι τράπεζες οι οποίες σημείωσαν βουτιά έως και 19%, ενώ στο άνοιγμα βρέθηκαν ακόμα και στο limit down (Πειραιώς).

Παράλληλα, έντονο «σφυροκόπημα» δέχθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να εκτοξεύεται στο 1,86% και κατά περισσότερο από 100%(!) από το ιστορικό χαμηλό του 0,92% που είχε σημειωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Χρηματιστήριο κορωνοιος

Η ενίσχυση των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, με τους διεθνείς οίκους να προειδοποιούν για διεθνή ύφεση, σε συνδυασμό με τη βύθιση των τιμών του πετρελαίου λόγω του «πολέμου» τιμών που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στη Ρωσία, έτρεψε σε μαζική φυγή τους επενδυτές από τις μετοχές και προς τα ασφαλή καταφύγια, προκαλώντας ένα «ιστορικό» sell-off το οποίο ήταν αδύνατον να μην επηρεάσει έντονα την εγχώρια, ρηχή αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 13,39% στις 593,07 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 140,69 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 11,87%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 16,63% στις 771,83 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά της τάξης του 16,95% στις 420,25 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -15,58%, την Πειραιώς στο -18,86%, την Εθνική στο -20,34% και την Eurobank στο -15,15%. Συνολικά 19 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με διψήφια πτώση, ενώ απώλειες άνω του 20% σημείωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και Aegean.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πληθώρα ελληνικών εισηγμένων ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε επαναγορές μετοχών, σε μια προσπάθεια στήριξης της μετοχής τους, με τα τρέχοντα υπερβολικά υποτιμημένα επίπεδα να κάνουν σχετικά... εύκολο το έργο τους.

Οπως τονίζει χαρακτηριστικά η Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ οι αγορές κυριαρχούνται από ακραία μεταβλητότητα, ενώ ο πιθανός πυθμένας του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α. παραμένει δυσδιάκριτος. «Οταν σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει κέρδη 15 μηνών, είναι ξεκάθαρο πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στις αγορές», σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, τονίζοντας πως η αγορά θέλει τον χρόνο της για να ηρεμήσει.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share