Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

«Κραχ» στο ελληνικό Χρηματιστήριο με -13%, «βουτιά» 30% στο πετρέλαιο - Χαμός στις αγορές

Συνθήκες κατάρρευσης

9 Μαρτίου 2020 11:08
«Κραχ» στο ελληνικό Χρηματιστήριο με -13%, «βουτιά» 30% στο πετρέλαιο - Χαμός στις αγορές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με πτώση πτώση 13% στις 594 μονάδες άνοιξε ο Γενικός Δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την κάθετη πτώση κατά 30% της τιμής του πετρελαίου.

Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται στις τράπεζες με πτώση άνω του 18% για τον κλαδικό δείκτη. Κίνδυνος εκτεταμένων ρευστοποιήσεων υπό το βάρος των διεθνών εξελίξεων. Από την άλλη «κενά» υπάρχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στο κόκκινο και συγκεκριμένα υποχωρεί κατά 6,02%. Ο γερμανικός δείκτης DAX καταγράφει βουτιά 7,38%, στο δείκτης του Λονδίνου σημειώνει κατακόρυφη πτώση 8,31% και ο γαλλικός CAC 40 χάνει 6,28%. Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης της Ισπανίας σημειώνει απώλειες 5,96% και ο δείκτης του Μιλάνου κινείται επίσης πτωτικά κατά 2%.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει επηρεάσει και την Wall Street με τα futures να σημειώνουν επίσης σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 4,87%, του S&P 500 κατά 4,90% και του Nasdaq κατά 4,82%.

Bουτιά σοκ 30% στις τιμές του πετρελαίου: Η μεγαλύτερη από τον πόλεμο του Περσικού

Με τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί τις τελευταίες 10ετίες στην τιμή του πετρελαίου ξημέρωσε η 9η Μαρτίου. Οι απώλειες για το για το πετρέλαιο τύπου brent αλλά και για το αργό, ξεπέρασαν στο άνοιγμα το… 30%, επιδόσεις οι οποίες παραπέμπουν στον… πόλεμο του Περσικού πριν από 30 χρόνια.

Η τιμή του brent με το άνοιγμα της αγορτάς, κατέγραφε πτώση της τάξεως του 29% με αποτέλεσμα η τιμή του να προσγειώνεται στα 32 δολάρια το βαρέλι ενώ στο αμερικανικό αργό, καταγραφόταν πτώση 32,5% με την τιμή να υποχωρεί ακόμη και στα 28 δολάρια το βαρέλι.

Οι ξένοι αναλυτές, αποδίδουν την κατάρρευση στον "πετρελαϊκό πόλεμο" που έχει ξεσπάσει πλέον ανάμεσα στους άλλοτε συμμάχους: Σαουδική Αραβία και Ρωσία. Η Σαουδική Αραβία, "απαντώντας" στην τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τον "μαύρο χρυσό". Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να προχωρήσει στις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών για τους πελάτες της που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια (περίπου 6-7 δολάρια ανά βαρέλι) ενώ έστειλε μήνυμα για αύξηση της παραγωγής στις αγορές.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share