Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Κόκκινα δάνεια: Στον αέρα τα σχέδια μείωσης λόγω... κορωνοϊού

Σας αφορά!

9 Μαρτίου 2020 10:35
Κόκκινα δάνεια: Στον αέρα τα σχέδια μείωσης λόγω... κορωνοϊού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών, καθώς ο κορωνοϊός απειλεί να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά αθέτησης πληρωμών τόσο από νοικοκυριά αλλά κυρίως από επιχειρήσεις, που πλήττονται ευθέως από το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, την ίδια ώρα που λήγει και η προθεσμία για τις ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια!

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των κόκκινων δανείων τα τελευταία δέκα χρόνια, επιβεβαιώνουν ότι η κουλτούρα πληρωμών στη χώρα μας, παρουσιάζει εξαιρετικό βαθμό ευαισθησίας σε εξωτερικούς παράγοντες, ακόμη και αν αυτοί δεν επηρεάζουν άμεσα την οικονομική τους δυνατότητα. Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι το κατά πόσο μια σειρά επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τώρα που ο ένας μετά τον άλλον κρίσιμοι κλάδοι μπαίνουν στον πάγο.

Σύμφωνα με τις τράπεζες πρώτοι στη λίστα των υποψήφιων να αθετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που «κατά παράδοση», επωφελούνται κάθε αναταραχής. Πέραν ωστόσο των συνήθων υπόπτων το πρόβλημα είναι υπαρκτό για τη συντριπτική μερίδα των δανειοληπτών που καταφέρνει οριακά να αποπληρώνει τις δανειακές του υποχρεώσεις.

Στοιχεία από την αγορά δείχνουν ότι μέρα με τη μέρα, η συμπεριφορά των πολιτών αλλάζει. Οι μετακινήσεις περιορίζονται, η κατανάλωση υποχωρεί και οι τράπεζες ζουν με το φόβο ότι, μαζί με την κίνηση στα τραπεζικά καταστήματα που αρχίζει να μειώνεται λόγω αποφυγής των συναθροίσεων, σε δεύτερη μοίρα θα αρχίσει να μπαίνει σταδιακά και η αποπληρωμή των καθημερινών υποχρεώσεων. Όπως σημειώνουν «καθώς ολοένα και περισσότερα τμήματα της οικονομίας πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, επηρεάζοντας όλη την αλυσίδα – από την παραγωγή έως την κατανάλωση – αυτό δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο την κουλτούρα πληρωμών, είτε ως αποτέλεσμα αρνητικής ψυχολογίας είτε ως αποτέλεσμα αντικειμενικής αδυναμίας».

Οι εξελίξεις αυτές απειλούν να ανατρέψουν τα φιλόδοξα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων που μπαίνουν στην πιο κρίσιμη φάση τους με τις τιτλοποιήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων. Τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι προς το παρόν η αναταραχή στις αγορές δεν φαίνεται να επηρεάζει τον προγραμματισμό για τις τιτλοποιήσεις στο βαθμό που η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, αποτελεί μονόδρομο. Με δεδομένο ότι οι επενδύσεις σε αυτό τον τομέα είναι μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, η προσέλκυση ξένων επενδυτών, εκτιμάται ότι, δεν επηρεαστεί από την υποτιμητική διάθεση στο χρηματιστήριο, που έχει οδηγήσει τον τραπεζικό δείκτη σε απώλειες της τάξης του 39% τον τελευταίο μήνα.

Πρώτο crash test θα αποτελέσει η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy, ύψους 12 δις ευρώ, που πραγματοποιεί η Alpha Bank. Η τιτλοποίηση μαμούθ που συνδυάζεται με την εξαγορά της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στα τέλη Μαρτίου.

Τη σκυτάλη των τιτλοποιήσεων αναμένεται να πάρει η Τράπεζα Πειραιώς, ανοίγοντας εντός του Μαρτίου για τους υποψήφιους επενδυτές τα virtual data rooms για το χαρτοφυλάκιο Phoenix, ύψους 2 δις ευρώ και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση που επιχειρεί η τράπεζα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος τιτλοποιήσεων που φθάνει τα 7 δισ. ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share