Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές

Δώστε προσοχή!

6 Μαρτίου 2020 09:59
Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυξήσεις 20% κατά μέσο όρο στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, στα νότια και δυτικά προάστια της Αττικής, στον Πειραιά αλλά και στη Θεσσαλονίκη δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυτοψίες που διενεργούν περισσότεροι από 400 εκτιμητές ακινήτων τους οποίους έχει προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών για να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα. Με την ευκαιρία δείτε και τις αναπροσαρμογές τιμών στις αντικειμενικές αξίες για 3.500 περιοχές!

Οι άνθρωποι της κτηματαγοράς περιμένουν να δουν τις τιμές της εφορίας να αυξάνονται σε:

  • Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Ιλίσια, Σύνταγμα, Χίλτον. Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές πώλησης των κατοικιών σημείωσαν το 2019 αύξηση πάνω από 25%.
  • Περιοχές των νότιων προαστίων: Η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών στα νότια προάστια της Αττικής έχει διαμορφωθεί στα 2.576 ευρώ το τετραγωνικό, με τις τιμές να κινούνται ακόμα υψηλότερα στην παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Spitogatos.gr, η νούμερο 1 περιοχή με τα περισσότερα νεόδμητα σπίτια διαθέσιμα προς πώληση στην Αττική είναι το Ελληνικό, με υψηλή μέση τιμή 4.163 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Αλιμος, με μέση τιμή 3.812 ανά τ.μ., ενώ στο κόκκινο βρίσκονται οι τιμές πώλησης των νεόδμητων κατοικιών στη Γλυφάδα, με τη μέση τιμή να φθάνει τα 4.534 ευρώ/τ.μ.
  • Σε Πειραιά και δυτικά προάστια. Στον Πειραιά οι τιμές πώλησης ακινήτων αυξήθηκαν το 2019 κατά 16,3%, ενώ ελκυστικά έχουν γίνει και τα δυτικά προάστια. Μεγαλύτερες τιμές ζώνης αναμένεται να δουν και οι «λαϊκές» συνοικίες στη Νίκαια, στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι. Το κοντέρ στις τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων στα δυτικά προάστια της Αττικής δείχνει πάνω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, όταν οι αντικειμενικές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, των 800 ή 900 ευρώ το τετραγωνικό.
  • Σε περιοχές της Θεσσαλονίκης: Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνουν οι τιμές πώλησης των κατοικιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τα στοιχεία από τα μεσιτικά γραφεία να δείχνουν αύξηση των τιμών που υπερβαίνει το 28%.
  • Σε περίπου 3.000 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για περιοχές και οικισμούς που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολυτελείς βίλες που βρίσκονται σε περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στο Πόρτο Χέλι να φορολογούνται ελάχιστα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.
  • Στην Αττική χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα ενταχθούν στο σύστημα της Εφορίας είναι η περιοχή Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι και το Ψυχικό, η περιοχή του Σισμανόγλειου στα σύνορα Αμαρουσίου - Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου - Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα και κομμάτι της Νέας Μάκρης Αττικής.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share