Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020

Χειρουργικό επίδομα: Ποιοι δικαιούνται έως και 600€;

Σας αφορά!

5 Μαρτίου 2020 17:45
Χειρουργικό επίδομα: Ποιοι δικαιούνται έως και 600€;
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ένα νέο επίδομα είδε το φως τη δημοσιότητας κάτι που χαροποίησε πολλούς πολίτες μιας και τα ποσά μπορεί να υπερβούν ακόμη και τα 600€, ωστόσο εδώ μπορείτε να δείτε πώς θα φορολογηθούν τα επιδόματα και οι συντάξεις!

Τι είναι όμως το χειρουργικό επίδομα, ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια τα ποσά;

Σε γενικές γραμμές το Νοσοκομειακό επίδομα κυμαίνεται από 50 ευρώ την ημέρα για απλή νοσηλεία έως 600 ευρώ την ημέρα για νοσηλεία σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης. Το ύψος του χειρουργικού επιδόματος εξαρτάται από τη βαρύτητα της επέμβασης με βάση τον πίνακα χειρουργικών επεμβάσεων. Το ανώτατο ποσό χειρουργικού επιδόματος είναι 3.000 ευρώ

Ωστόσο δε δικαιούνται όλοι τα επιδόματα.

Αν νοσηλευτήκατε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και προσκομίσετε αποδείξεις στην ασφαλιστική εταιρία για να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας, δε δικαιούστε νοσοκομειακό και χειρουργικό επίδομα. Αν προσκομίσατε αποδείξεις για τη χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας δε δικαιούστε τα επιδόματα.

Αν όμως νοσηλευτήκατε σε δημόσιο νοσοκομείο με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα σας καταβάλλει το ποσό που δικαιούστε και για τη χρήση της αποκλειστικής νοσοκόμας, τότε μπορείτε να εισπράξετε τα επιδόματα βάσει του συμβολαίου υγείας σας.

Τα επιδόματα δικαιούστε επίσης αν έχετε καταβάλλει έξτρα ασφάλιστρο ακριβώς γι αυτό το λόγο , για τη χορήγηση χειρουργικού επιδόματος.

Ορισμένοι ασφαλισμένοι που προτίμησαν να χειρουργηθούν σε δημόσιο νοσοκομείο με τα χρήματα του επιδόματος κατέβαλλαν έξτρα αμοιβή στο χειρουργό και κάλυψαν και τις αμοιβές των αποκλειστικών καθώς ο ΕΟΠΠΥ δίνει μέρος της αμοιβής.

Επίδομα "ανάσα": Ποιοι θα δουν έως και 200 ευρώ στους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα!

Στις 31 Μαρτίου δόθηκε η τελική ημερομηνία που θα πληρωθεί η πρώτη δόση του επιδόματος παιδιού, Α21 για το 2020 για όσες αιτήσεις εγκρίθηκαν μέχρι τις 15 Μαρτίου, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε τις ακριβείς ημερομηνίες πληρωμών συντάξεων και επιδομάτων.

Ποιοι θα πληρωθούν 31 Μαρτίου

Στις 31 Μαρτίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση για το τρέχον έτος που αφορά τους Μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Τα χρήματα θα λάβουν όσοι υποβάλλουν νέα αίτηση.

Η νέα αίτηση υποβάλλεται βάσει των στοιχείων της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης ενώ όταν θα υποβληθούν οι νέες φορολογικές, γίνεται -αν και όπου χρειαστεί- συμψηφισμός για το ποσό της δόσης που θα πιστώνεται για το υπόλοιπο 2020.

Η είσοδος γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet, στις ιστοσελίδες του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr).

Αιτήσεις για το επίδομα του 2020 θα υποβάλλονται έως τον Ιανουάριο του 2021

Τα ποσά

Τα ποσά που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο θα γίνουν γνωστά στα μέσα του Μάρτη που θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ, για τις αιτήσεις.

Αιτήσεις Α21 για το επίδομα παιδιού 2020 θα υποβάλλονται διαρκώς – όπως και πέρυσι – μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2021.

Βήματα για υποβολή αίτησης

 • Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21

Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2019 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2019 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή φορολογικής δήλωσης Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2018).

Επισημαίνεται ότι η πληρωμή της γ’ δόσης του επιδόματος παιδιού θα περιλάβει μόνο όσους έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

 • Βήμα 2 – Είσοδος

Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

 • Βήμα 3 – Συναίνεση

Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνσης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

 • Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης

Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

επίδομα

 • Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας

Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου.

Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

 • Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά

Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

 • Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή

Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν.

Μετά την υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της.

Οι δόσεις για το 2020

 • Η πρώτη διμηνιαία δόση του 2020 (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) θα καταβληθεί την Τρίτη 31 Μαρτίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει νέα αίτηση για το επίδομα παιδιού 2020 μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
 • Η δεύτερη δόση επιδόματος παιδιού θα δοθεί Παρασκευή 29 Μαΐου 2020
 • Η τρίτη δόση επιδόματος παιδιού θα δοθεί Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020
 • Η τέταρτη δόση του Επιδόματος Παιδιού θα δοθεί Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020
 • Η πέμπτη δόση επιδόματος παιδιού θα δοθεί Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020
 • Η έκτη δόση του Επιδόματος Παιδιού θα δοθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων του 2020.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share