Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συντάξεις: Αυτοί θα πάρουν αυξήσεις στα αναδρομικά!

Σας αφορά!

4 Μαρτίου 2020 15:04
Συντάξεις: Αυτοί θα πάρουν αυξήσεις στα αναδρομικά!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνταξιούχοι: Διπλό πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις φέρνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος Βρούτση, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Τονίζεται ότι ο νόμος Βρούτση προβλέπει αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Θα αφορούν τόσο τους «παλιούς» όσο και τους «νέους» συνταξιούχους, ενώ έρχονται και αυξήσεις άνω των 200 ευρώ!

Ωστόσο, αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αφορούν προπαντός τους «νέους» συνταξιούχους. Όσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει. Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα του αρμόδιου υπουργείου, η μέγιστη αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Αυτή θα τη λάβουν οι συνταξιούχοι που βγαίνουν στη σύνταξη με συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ/μήνα και 40 έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι αυξήσεις θα δοθούν εφάπαξ, με τις συντάξεις Ιουνίου, αφού προηγηθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων.

Αυξήσεις και αναδρομικά θα καταβληθούν τον Ιούνιο ως εξής:

  • Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων (έως 11,8%) θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.
  • Αναδρομικές αυξήσεις εννέα μηνών, από 1ης Οκτωβρίου 2019, έως 1.800 ευρώ και μηνιαίες αυξήσεις έως 48%, για 251.728 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Αφορά όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016.

Κοινωνικό Μέρισμα - ανατροπή: Μπήκαν 700 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων κατατέθηκαν τα χρήματα από το Κοινωνικό Μέρισμα 2019, για όσους ακολούθησαν την διαδικασία των ενστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι σχετικές καταθέσεις, πλην λίγων που δεν υπήρχαν IBAN στις αιτήσεις, έγιναν την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, όπως αναφέρουν δικαιούχοι στην ιστοσελίδα ακόμη δεν έχουν δει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

«Περιμένουμε με αγωνία και άγχος καθώς μας έχουν βυθίσει στην αβεβαιότητα με την συμπεριφορά τους. Ειλικρινά για εμάς είναι μια μεγάλη βοήθεια πιστέψτε με!!», αναφέρει χαρακτηριστικά αναγνώστης της aftodioikisi.gr, ο οποίος διαμαρτύρεται για την μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται, ότι όπως είχε γράψει το Athensmagazine.gr εδώ και αρκετές ημέρες, η διαδικασία επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας, όπως και έγινε. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, δεν είναι σε θέση να ανακοινώσουν ακόμη τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων οι οποίοι, όπως έχει γράψει η ιστοσελίδα, αναμένεται να είναι λιγότεροι των 17.000, από τους συνολικά 40.000 που κατέθεσαν ενστάσεις.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share