Σάββατο, 04 Απριλίου 2020

Σοκαριστική αποκάλυψη από τον ΟΑΕΔ! (photo)

Σοκ!

23 Φεβρουαρίου 2020 20:29
Σοκαριστική αποκάλυψη από τον ΟΑΕΔ! (photo)
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Σοκάρουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κρατικός Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και αρμόδιος για την καταμέτρηση της ανεργίας. Ωστόσο, σπουδαία νέα ήρθαν από τον ΟΑΕΔ, αφού τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε ότι ανοίγουν 153.500 θέσεις εργασίας για ανέργους μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης

Όπως φαίνεται από τους Πίνακες Β και Γ της σελ. 2 της Έκθεσης του ΟΑΕΔ που παρατίθεται κατωτέρω, το σύνολο εγγεγραμμένων ανέργων για τον Ιανουάριο του 2020 ανήλθε σε 1.138.791 ανθρώπους, δηλαδή 11.702 περισσότεροι σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 και 10.370 περισσότεροι από τον Δεκέμβριο του 2019!! Το επισήμως αυτό καταγεγραμμένο νούμερο είναι σοκαριστικό!

Αποτελεί το 23,5% του ενεργού πληθυσμού, δηλαδή το υψηλότερο ποσοστό από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα!! Πολύ περισσότερο που όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι πραγματικοί άνεργοι, όσοι δεν δύνανται να καταγραφούν από τον ΟΑΕΔ λόγω της αδήλωτης-«μαύρης» εργασίας, αυξάνουν την ανεργία σε δυσθεώρητα ποσοστά!

undefined

Εξάλλου, είναι άξιο αναφοράς ότι από το σύνολο των 1.138.791 ανέργων, αυτοί που πληρούν τα κριτήρια για τη λήψη επιδόματος ανεργίας είναι μόλις 250.310 άτομα!!! Οι υπόλοιποι με τις οικογένειές τους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας!!

Με τα στοιχεία αυτά αλλά και με παλαιότερες Εκθέσεις του, ο ΟΑΕΔ ουσιαστικά διαψεύδει τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τα μνημονιακά κόμματα που διακηρύσσουν ότι έχουν πετύχει …σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα κατά της ανεργίας.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν νοιάζονται και φυσικά δεν εξηγούν πώς υπάρχουν μισό εκατομμύριο οικογένειες που έχουν άνεργο πάνω από έναν χρόνο, τη στιγμή που «έχουμε βγει από το Μνημόνια» κατά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και «προχωράμε στην ανάπτυξη» κατά την κυβέρνηση της ΝΔ!!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή

Νέο επίδομα-«ανάσα» για τους ανέργους! Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε!

Ένα επίδομα-ανάσα υφίσταται για τους ανέργους, που δε δικαιούνται το τακτικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, έχοντας όμως μια δεύτερη ευκαιρία, για να λάβουν επίδομα έως 720 ευρώ, μαζί με εκείνο των 200 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το επίδομα «Ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων», χορηγείται σε ασφαλισμένους που είναι άνεργοι επί τρεις μήνες, αρκεί να έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο έτος τουλάχιστον 60 ημέρες εργασίας.

ΟΑΕΔ επίδομα ανεργίας

Το ποσό ισούται με 15 ημερομίσθια, δηλαδή σε 240 ευρώ, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το βοήθημα μπορεί να δοθεί έως και τρεις φορές τον χρόνο, δηλαδή ο άνεργος να πάρει συνολικά 720 ευρώ.

Προϋποθέσεις

Εκτός από τις 60 ημέρες εργασίας, οι άνεργοι για να δικαιούνται το επίδομα πρέπει:

- Να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ)
- Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας.
- Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος. Για το έτος 2019 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.738,81 ευρώ

Δικαιολογητικά

- Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης
- Δελτίο ανεργίας σε ισχύ
- Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ), στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος
- Πώς θα κάνετε αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τους εξής τρόπους:

- Αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται ταυτόχρονα με την έκδοση του δελτίου ανεργίας.
- Ηλεκτρονικά, μέσω του e-services.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share