Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συντάξεις: Καλοκαιρινός μποναμάς! Ποιοι θα δουν αύξηση μέχρι και 10%;

Σας αφορά όλους!

21 Φεβρουαρίου 2020 15:12
Συντάξεις: Καλοκαιρινός μποναμάς! Ποιοι θα δουν αύξηση μέχρι και 10%;

Συντάξεις: Καλοκαιρινός μποναμάς έρχεται τον Ιούνιο για περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους κύριων και επικουρικών συντάξεων, λόγω των αυξήσεων και των αναδρομικών εννέα μηνών που φέρνει το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης (για όσους έχουν πάνω από 30,1 συντάξιμα έτη), οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.

Οι αλλαγές έρχονται αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019 και καταλαμβάνουν όλες τις συντάξεις, παλαιές και νέες, πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως και μετά τον νέο νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες. Επισημαίνεται ότι όσοι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν στην κύρια σύνταξή τους αρνητική προσωπική διαφορά ή πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά θα λάβουν αυξήσεις, οι οποίες όμως θα δοθούν σε 5 δόσεις (από φέτος έως το 2024). Και βέβαια, όλοι οι υπόλοιποι παλαιοί συνταξιούχοι, που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και προσωπική διαφορά, θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται και τις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων να έρχονται πιο κοντά.

Παράλληλα έρχονται αναδρομικές αυξήσεις εννέα μηνών, από 1ης Οκτωβρίου 2019, έως 1.800 ευρώ και μηνιαίες αυξήσεις έως 48%, για 251.728 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Αφορούν όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016. Πρόκειται για αποκατάσταση των άγριων περικοπών (έως 50%) που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου επί ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας τις επικουρικές συντάξεις σε φιλοδωρήματα. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη υπολογίσει το κόστος από τις αναπροσαρμογές αυτές περίπου στα 300 εκατ. ευρώ.

Επίδομα ανάσα: Αυτοί θα πάρετε έκτακτη 300 με 600 ευρώ!

Νέο επίδομα έσκασε για 4.000 Έλληνες δικαιούχους! Ποιοι θα πάρουν 300 με 600 ευρώ, λίγες μέρες μετά το επίδομα των 380 ευρώ!

«Έγιναν από την πλευρά μας όλες οι απαραίτητες ενέργειες στην αρχή του χρόνου και πλέον ξεκινά η καταβολή του επιδόματος» ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημειώνοντας πως δίνεται τέλος στην αγωνία των 4.000 δικαιούχων του.

«Η κυβέρνησή μας φροντίζει όχι μόνο τη πληρωμή του επιδόματος -και για τα δύο τελευταία έτη, που, μέχρι τώρα, είχε αμεληθεί- αλλά και για τη δίκαιη χορήγηση του επιδόματος», σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι -με σχετική διάταξη που ψηφίστηκε στον Ν. 4659/2020 για το επίδομα γέννησης- θεσπίζεται το αφορολόγητο του επιδόματος με αναδρομική ισχύ από το 2018, καθώς και το ακατάσχετο από το 2020.

Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε, «αίρεται ο παραλογισμός που ίσχυε ως τώρα, δηλαδή από τη μία πλευρά το κράτος να αναγνωρίζει ότι οι κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τις δυσμενείς συνθήκες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών έχουν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης λόγω πρόσθετων εξόδων διαβίωσης και από την άλλη να το φορολογεί ή να το κατάσχει».

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου επισήμανε ότι το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών χορηγείται μία φορά τον χρόνο και το ποσό ξεκινάει από τα 300 ευρώ και φτάνει τα 600 ευρώ.

Όπως υπογράμμισε, το επίδομα δίνεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) στους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων, για τη στήριξη οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά, που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Υπενθύμισε, δε, ότι η καταβολή του επιδόματος είχε σταματήσει το 2017.

Διαγράφονται χρέη προς τα Ταμεία! Ποιοι οι κερδισμένοι;

Στη διαγραφή μικρών και μεγάλων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα και από επιχειρήσεις προβαίνει ο ΕΦΚΑ και το Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Στόχος είναι να φύγουν από τα λίστες των οφειλετών τα χρέη εκείνα τα οποία δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, ώστε οι προσπάθειες είσπραξης να επικεντρωθούν στο τμήμα των χρεών που θεωρείται εισπράξιμο. Ραγδαίες εξελίξεις και με το κοινωνικό μέρισμα, όπως άλλωστε σας είχαμε ενημερώσει από τις αρχές της εβδομάδας!

Ωστόσο, πριν τη διαγραφή, θα διεξαχθεί εξονυχιστικός έλεγχος, σε τράπεζες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία ώστε να διαπιστωθεί, ότι, από τους συγκεκριμένους οφειλέτες δεν υπάρχει περίπτωση είσπραξης σε μετρητά ή μέσω κατασχέσεων κινητών και ακινήτων.

Μετά τον χαρακτηρισμό ως ανεπίδεκτων είσπραξης, θα δεσμεύονται οι τραπεζικοί και οι επενδυτικοί λογαριασμοί, τόσο του οφειλέτη, όσο και των συνυπόχρεων με αυτόν προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι οφειλές που εντάχθηκαν ανήλθαν σε λιγότερα από 5 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των χρεών προς το ΚΕΑΟ ξεπερνά τα 35,5 δισ. ευρώ.

Αίσθηση των επιτελών του ΚΕΑΟ, ότι ένα σημαντικό μέρος από τα 30 δισ. ευρώ, που είναι εκτός ρύθμισης, το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ και καθώς υπάρχουν στις λίστες των οφειλετών.

Σημειώνεται ότι ο ΕΦΚΑ ήδη αποφάσισε να διαγράψει οφειλές των ασφαλισμένων, οι οποίες αφορούν σε μικροποσά. Ειδικότερα, προβλέπεται η διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτος από την πάροδο 20 χρόνων από το έτος βεβαίωσης, εφόσον:

α) το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον «Ε.Φ.Κ.Α» δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων (200) ευρώ ανά οφειλέτη,

β) δεν υφίστανται άλλες οφειλές του ίδιου προσώπου κατά το χρόνο της διαγραφής.
Επίσης, προβλέπεται η κατ’ έτος διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους δεν υπερβαίνουν το ποσό των δέκα (10) ευρώ ανά οφειλέτη, χωρίς να ελέγχεται ο χρόνος δημιουργίας της οφειλής ή ο χρόνος βεβαίωσής της στο ΚΕΑΟ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share