Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέα δεδομένα για τον κατώτατο μισθό! Δείτε πότε θα αυξηθεί!

Σημαντικά νέα!

19 Φεβρουαρίου 2020 20:03
Νέα δεδομένα για τον κατώτατο μισθό! Δείτε πότε θα αυξηθεί!

Σύντομα ξεκινά ο διάλογος για την αύξηση του κατώτατου μισθού, του οποίου η αύξηση προβλέπεται σύντομα μάλιστα και, συγκεκριμένα, για το τέλος Ιουνίου, με τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας να στέλνει σύντομα στους φορείς πρόσκληση για την έναρξη του διαλόγου. Δείτε και ποιο είναι το ποσό που δικαιούστε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στόχος είναι η διαβούλευση να ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαΐου και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό το τελευταίο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Κυβερνητικά στελέχη για τον κατώτατο μισθό έχουν δηλώσει πως επιδίωξη αποτελεί οι αυξήσεις να είναι διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης. Θετικός εμφανίστηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας: «Δεν είναι κακό να γίνεται αύξηση στον κατώτατο μισθό» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης και πρόσθεσε πως «τα ποσοστά του μέσου μισθού δεν πρέπει να απέχουν πολύ από τα ποσοστά αύξηση της μέσης παραγωγικότητας».

Την τελευταία λέξη για το συγκεκριμένο θέμα την έχει το υπουργείο Εργασίας, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται μετά από διαβουλεύσεις, εκθέσεις και επιτροπές.

Με δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τοποθετείται στο 2,8% από την κυβέρνηση και στο 2,2% με 2,5% από την Τράπεζα της Ελλάδος κι άλλους οργανισμούς, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού περί το 5%, δηλαδή να διαμορφωθεί στα 682 ευρώ από 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Πάντως τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης όσο και οι εργοδότες δεν αποκλείουν μια αύξηση για φέτος της τάξεως του 4-5%, δηλαδή αύξηση από 26 ως 32 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 - 682 ευρώ.

Μία ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει 700.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση ή εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και απολαβές ακόμη και κάτω των 500 ευρώ μηνιαίως, οι οποίες όμως εξαρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Όμως ο αριθμός αυτών που θα ωφεληθούν θα είναι μεγαλύτερος, καθώς με τον κατώτατο μισθό συνδέονται και περισσότερα από 20 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη και τα επιδόματα μαθητείας και ασκούμενων φοιτητών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share