Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ξεκινάει η διαγραφή χρεών! Ποιοι οφειλέτες ευνοούνται;

Σας αφορά!

19 Φεβρουαρίου 2020 10:39
Ξεκινάει η διαγραφή χρεών! Ποιοι οφειλέτες ευνοούνται;

Οριστική διαγραφή χρεών και οφειλών ανακοίνωσε η κυβέρνηση φυσικά υπό όρους, ενώ παράλληλα "απειλεί" για ποινή έξτρα φόρου!

Μέχρι τις 30/4/2020 αφήνει περιθώριο στους οφειλέτες των κόκκινων δανείων να ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ανεξάρτητα αν είναι η πρώτη κατοικία.

Το καθεστώς που θα αντικαταστήσει από την 1η Μαΐου το πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη και την προστασία πρώτης κατοικίας, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Με το νέο πτωχευτικό δεν θα προβλέπει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας ωστόσο θα δίνει μετά την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μία δεύτερη ευκαιρία στους κόκκινους δανειολήπτες.

Οι κόκκινοι δανειολήπτες θα μπορούν να λάβουν επίδομα ενοικίου και θα υπάρχει διαγραφή των υπολειπόμενων χρεών. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς ακόμα και αν το σπίτι είχε βγει σε πλειστηριασμό τα χρέη συνέχιζαν να υφίστανται.

Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύσει καθολικά για όλους τους οφειλέτες με εξαίρεση αυτούς που έχουν κάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.

ΕΙδικότερα το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους η κυβέρνηση προκειμένου να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, θα προβλέπει τέσσερα στάδια για την πτώχευση των φυσικών προσώπων.

Τα στάδια:

Προληπτική αναδιάρθρωση (ρύθμιση τους χρέους).
Πτώχευση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου και ρευστοποίηση όλης της περιουσίας
Απαλλαγή από τα χρέη και δυνατότητα για δεύτερη ευκαιρία, χωρίς οφειλές του παρελθόντος.
Χορήγηση επιδόματος στέγασης αυστηρά σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει περιγράψει το νέο σύστημα που θα καλύψει το κενό προστασίας του νόμου Κατσέλη ως «δεύτερη ευκαιρία».

1.000 ευρώ στους λογαριασμούς σας μέχρι τις 31 Μαρτίου!

Επίδομα γέννας: Στις 31 Μαρτίου αναμένεται η πρώτη καταβολή του επιδόματος γέννησης, ύψους 1.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανακοινώνοντας παράλληλα τις αλλαγές στις προϋποθέσεις για την χορήγηση των επιδομάτων γέννησης, στέγασης και παιδιού σε πολίτες τρίτων χωρών.

«Δίνουμε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννήθηκε από 1/1/2020. Δίνεται σε δυο ισόποσες δόσεις, δηλαδή μια δόση των 1.000 ευρώ τον επόμενο μήνα – κατόπιν αιτήσεως του γονέα και μια δόση 1.000 ευρώ έξι μήνες ακριβώς μετά τη γέννηση του παιδιού», εξήγησε η υφυπουργός Εργασίας, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ είτε μέσω της πλατφόρμας που θα λειτουργήσει στην διεύθυνση www.epidomagennisis.gr, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό σύστημα να καταθέτουν αιτήσεις και μέσα από τα Κέντρα Κοινότητας.

Εξηγώντας γιατί δεν έχει δοθεί ακόμη η πρώτη δόση στους δικαιούχους γονείς, η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε ότι χθες, Τρίτη, υπεγράφη ο νόμος από τους αρμόδιους υπουργούς και τώρα είναι έτοιμη να κατατεθεί η υπουργική απόφαση.

«Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τελευταία εργάσιμη του Μαρτίου για όλα τα παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί Ιανουάριο – Φεβρουάριο και έχουν καταθέσει οι γονείς τους την αίτηση, θα μπορούν να πάρουν την πρώτη δόση των χιλίων ευρώ», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Τι αλλάζει για τους πολίτες τρίτων χωρών

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, η κυβέρνηση άλλαξε τις προϋποθέσεις για την χορήγηση και των τριών επιδομάτων του υπουργείου Εργασίας (γέννησης, στέγασης, παιδιού) σε πολίτες τρίτων χωρών.

Για να λάβουν τα επιδόματα, θα πρέπει να ζουν στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια, αντί για πέντε που ίσχυε έως σήμερα.

«Για να πάρεις επίδομα από την κοινωνική και προνοιακή πολιτική της χώρας πρέπει μόνιμα και νόμιμα να ζεις στη χώρα μας τα τελευταία 12 χρόνια. Έτσι και ώστε και να υπάρχει μια ανταποδοτικότητα του συστήματος αλλά και να υπάρχει ένας βιοτικός δεσμός μεταξύ του πολίτη και του Έλληνα», τόνισε η κ Μιχαηλίδου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share