Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εισφορές: Παραμένουν μειωμένες για τις εργαζόμενες μητέρες με υπουργική «σφραγίδα»!

Σπουδαία νέα!

13 Φεβρουαρίου 2020 09:55
Εισφορές: Παραμένουν μειωμένες για τις εργαζόμενες μητέρες με υπουργική «σφραγίδα»!

Εξαιρετικά νέα υπάρχουν για τις εργαζόμενες μητέρες, με την Κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να τονίζει πως οι μειωμένες εισφορές θα παραμείνουν για τη δική τους κατηγορία, ενώ σύντομα θα έρθει και το κοινωνικό μέρισμα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βρούτσης αναφέρει: «Σχετικά με το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ 4387/2016 με τη μη ρητή αναφορά - όπως θα έπρεπε - στο ευνοϊκό καθεστώς προστασίας της απασχόλησης των εργαζόμενων γυναικών που αποκτούν παιδί, τονίζω ξεκάθαρα ότι στο παρόν νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα υπάρξει μέριμνα με ειδική διάταξη που θα αποσαφηνίζει και θα λύνει οριστικά το νομικό καθεστώς της απασχόλησης των εργαζόμενων γυναικών που αποκτούν παιδί, διατηρώντας τις μειωμένες εισφορές για τις εργαζόμενες μητέρες».

«Η κυβέρνησή μας και το υπουργείο Εργασίας στηρίζουν και ενισχύουν συνεχώς το θεσμό της μητρότητας, όπως έχουμε αποδείξει με νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τελευταία την καθιέρωση του επιδόματος γέννησης» υπογραμμίζει ο κ. Βρούτσης.

Ανακούφιση για τις επιχειρήσεις! Απλοποιούνται οι φορολογικές τους υποχρεώσεις!

Ένα ανακουφιστικό νέο έρχεται για τις επιχειρήσεις, καθώς με νέα απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, απλοποιούνται σε σημαντικό βαθμό οι φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ μπορείτε να μάθετε πότε θα καταβληθούν επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Με την Α.1025/2020 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Δεν αποστέλλεται πλέον ετήσιο Αρχείο Βεβαιώσεων Αποδοχών από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που είναι υπόχρεες σε παρακράτηση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), καθώς, από το 2019, με την απόφαση Α.1099/2019, οι δηλώσεις ΦΜΥ είναι πλέον αναλυτικές ανά εργαζόμενο.

Έτσι, μέσω αυτών, είναι εφικτή η προσυμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 (Ε1) των εργαζομένων.

Υποχρέωση ηλεκτρονικής αποστολής του ετήσιου Αρχείου Βεβαιώσεων Αποδοχών έχουν μόνον οι υπόχρεοι σε παρακράτηση ΦΜΥ, που:

Είτε υπέβαλαν την προσωρινή δήλωση ΦΜΥ με συγκεντρωτικές εγγραφές, κάνοντας χρήση των κωδικών 95 και 96 της Α.1099/2019 (πληρωμές μισθών και συντάξεων από φορείς γενικής κυβέρνησης)

Είτε απέδωσαν τον παρακρατούμενο ΦΜΥ με άλλους τρόπους, πέραν των όσων ορίζονται στην Α.1099/2019 (όπως συμβαίνει με την ειδική διαδικασία απόδοσης παρακρατούμενου ΦΜΥ από το Δημόσιο)

Είτε κατέβαλαν αποδοχές σε αξιωματικούς και κατώτερο πλήρωμα εμπορικών πλοίων.

Για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και από μερίσματα – τόκους – δικαιώματα, για φέτος προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή από όλους τους υπόχρεους του ετήσιου Αρχείου Βεβαιώσεων.

Για αυτές τις περιπτώσεις, η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η προθεσμία υποβολής ορίζεται μέχρι την Παρασκευή, 13 Μαρτίου.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη διασταύρωση των δηλώσεων ΦΜΥ με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), που οι εργοδότριες επιχειρήσεις υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να διευκολύνει την υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για τους εργαζομένους, που διαθέτουν χειρόγραφες βεβαιώσεις αποδοχών, χωρίς να χρειάζεται η προηγούμενη επίσκεψή τους στη ΔΟΥ, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Στις περιπτώσεις αυτές, η δήλωση θα εκκαθαρίζεται με βάση τα δεδομένα, που δηλώνονται από τον εργαζόμενο, και θα ζητείται η αποστολή σε εύλογο χρόνο αντιγράφου της σχετικής χειρόγραφης βεβαίωσης αποδοχών στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές αντιπαραβολές και επαληθεύσεις.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share