Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Αναπροσαρμογές τιμών στις αντικειμενικές αξίες για 3.500 περιοχές! Αλλάζει και ο ΕΝΦΙΑ!

Μάθετε λεπτομέρειες!

29 Ιανουαρίου 2020 12:54
Αναπροσαρμογές τιμών στις αντικειμενικές αξίες για 3.500 περιοχές! Αλλάζει και ο ΕΝΦΙΑ!

Αναπροσαρμογές τιμών στις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα έρχονται σύντομα, με τους πιστοποιημένους εκτιμητές να παραδίδουν τις εισηγήσεις τους μέχρι τα Μέσα Μαρτίου για την επέκταση του συστήματος σε 3.500 περιοχές, με τον ΕΝΦΙΑ επίσης να αλλάζει, ενώ έρχονται και ραγδαίες αλλαγές στα επιδόματα.

Το ζήτημα γνωστοποίησε και ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% εφέτος την οποία έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός. Για το ζήτημα αυτό, όμως, υπάρχουν και άλλα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη και θα καθορίσουν, τόσο τις τιμές όσο και το ύψος μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

ακίνητα αντικειμενικές αξίες

Ο κάθε εκτιμητής, όπως ορίζεται στην απόφαση αναλαμβάνει να εισηγηθεί τις νέες τιμές μέσα σε 50 ημέρες. Στη συνέχεια οι εισηγήσεις τους θα αξιολογηθούν από την Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ενώ ο στόχος είναι οι τελικές αποφάσεις για τις νέες τιμές ζώνης να έχουν ληφθεί έως τον Μάιο. Σύμφωνα με την απόφαση οι εισηγήσεις για το 50% των περιοχών θα πρέπει να παραδοθούν στο υπουργείο Οικονομικών εντός των επόμενων 25 ημερών.

Τα συγκριτικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές στις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές πρέπει να είναι επαρκή, να αντιπροσωπεύουν κατά το δυνατόν τη γεωγραφική κάλυψη της υπό εκτίμηση ζώνης, προσεγγίζοντας τα χαρακτηριστικά του ακινήτου και να αφορούν χρονικό διάστημα των τελευταίων 12 μηνών. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συγκριτικά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από την πρόσφατη επαγγελματική δραστηριότητα των εκτιμητών. Οι τιμές που θα καθορίσουν και θα εισηγηθούν οι εκτιμητές στο υπουργείο Οικονομικών αφορούν:

1. Νεόδμητο πλήρως αποπερατωμένο διαμέρισμα 1ου ορόφου καθαρής επιφάνειας 80-100 τ.μ. ή νεόδμητη πλήρως αποπερατωμένη κατοικία με συνολική καθαρή επιφάνεια κύριων χώρων 100-120 τ.μ. ανοιγμένη στον 1ο όροφο με τα εξής χαρακτηριστικά:

Πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο ή σε κοινόχρηστο γενικά χώρο
Συμβατικός τύπος κατασκευής (οπλισμένο σκυρόδεμα με τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομές)
Καλή ποιότητα κατασκευής
Άριστο βαθμό συντήρησης (νεόδμητο)
Δίχως αποθηκευτικό χώρο και θέση στάθμευσης
Σε οικοδομή με ανελκυστήρα και αυτόνομη θέρμανση
Δίχως ιδιαίτερη θέα
Σε συνήθη θέση της περιοχής

2. Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην εκάστοτε ζώνη, με την επιτρεπόμενη χρήση γης, σε συνήθη θέση, πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο και Συντελεστή Εμπορικότητας (Σ.Ε) ίσο με μονάδα (1,0).

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share