Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Έρχεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 2020!

Το σχέδιο της κυβέρνησης!

24 Ιανουαρίου 2020 14:57
Έρχεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 2020!

H μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης και στον ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί όταν δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επίσης, έρχεται ρύθμιση στο ασφαλιστικό αντί της 13ης σύνταξης!

Σύμφωνα με τον ίδιο, ασφαλής εκτίμηση για τον φετινό προϋπολογισμό θα γίνει «μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020».

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι πρόθεσή του είναι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος να πηγαίνει σε ποσοστό 80% σε μειώσεις φόρων και 20% σε αυξήσεις δαπανών πιθανόν για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ξεκαθάρισε πως οι προβλέψεις είναι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει ως κυβέρνηση.

«Δεν ανοίγει δημοσιονομική τρύπα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αίτημα για μείωσή τους ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι αυτό τέθηκε από την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς καθώς είναι σε εξέλιξη η σύνταξη της πρώτης ελληνικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.

Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς που ξεκινούν τον Απρίλιο αρχικά παρατήρησε ότι «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Η προστασία της α' κατοικίας δεν θα υπήρχε μετά το τέλος του 2019. Εμείς επεκτείναμε το πλαίσιο κατά 4 μήνες και ψηφίσαμε βελτιώσεις για χορήγηση της ρύθμισης».

Προανήγγειλε, δε, ότι το νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών προσώπων θα ενσωματώνει όλα τα υπάρχοντα εργαλεία και θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών.

Χαμόγελα χαρίζει ο ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν 8% μείωση;

Σε άμεσες αλλαγές θέλει να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομίας όσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και κατά συνέπεια στην αλλαγή και του ΕΝΦΙΑ που προβλέπεται μείωση έως και 8%.

Ως γνωστόν το υπουργείο Οικονομικών θέλει να κάνει αλλαγές σε τρεις κατευθύνσεις:

– Η πρώτη θα είναι να εντάξει στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού τιμών περίπου 3.500 περιοχών στην περιφέρεια, αλλά και στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική εκτός αντικειμενικού συστήματος βρίσκονται περιοχές της ανατολικής Αττικής. Στην περιφέρεια βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές σε νησιά, όπως είναι η Κεφαλλονιά, η Πάρος, η Μήλος. Μέχρι σήμερα ακίνητα σε χιλιάδες προνομιούχες και τουριστικές περιοχές σε όλη τη χώρα οι τιμές που ορίζονται από την εφορία σχεδόν αυθαίρετα είναι έως και 70% χαμηλότερες από τις εμπορικές.

– Η δεύτερη θα είναι η αύξηση των τιμών ζώνης σε περίπου 2.900 περιοχές κυρίως στα αστικά κέντρα και τους τουριστικούς οικισμούς. Στην Αττική, για παράδειγμα, αναμένεται η αύξηση των τιμών ζώνης σε περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής. Η κίνηση αυτή εξυπηρετεί την καθυστερημένη μνημονιακή υποχρέωση για την πλήρη εναρμόνιση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές.

Οι δύο πρώτες παρεμβάσεις και κυρίως ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργήσουν (ειδικά η ένταξη στο σύστημα παραθαλάσσιων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών) θα χρηματοδοτήσει την παρέμβαση της δεύτερης μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι από την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα θα εξαιρεθούν αργοτεμάχια, ενώ θα υπάρξει μέριμνα να μην υπάρξουν αυξήσεις και σε λαϊκές περιοχές όπως έγινε και πέρσι.

– Η τρίτη θα αφορά τη μείωση μεσοσταθμικά κατά 8% του ΕΝΦΙΑ με τη λογική της μείωσης κατά 22% που έγινε το 2019. Με άλλα λόγια θα έχουμε μεγαλύτερες μειώσεις για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες και μεγαλύτερες για τις μεγάλες περιουσίες. Με την τρίτη αυτή παρέμβαση η κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει στο σύνολό της την προεκλογική εξαγγελία για τη μείωση του βασικού φόρου για τα ακίνητα κατά 30%.

Μαζί με τον ΕΝΦΙΑ όμως οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα φέρουν ένα ντόμινο αλλαγών σε όλους τους υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν το ακίνητο όπως για παράδειγμα ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος δωρεών και γονικών παροχών και άλλων 17 φόρων που είναι χτισμένοι πάνω στις αντικειμενικές τιμές που ορίζει το κράτος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share