Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

«Παγώνουν» οι αγοραπωλησίες ακινήτων από την αρχή του έτους! Αυτά είναι τα νέα δεδομένα!

Άσχημα νέα για τους ιδιοκτήτες!

23 Ιανουαρίου 2020 10:38
«Παγώνουν» οι αγοραπωλησίες ακινήτων από την αρχή του έτους! Αυτά είναι τα νέα δεδομένα!

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν, οι αγοραπωλησίες τους στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων του νέου έτους μπαίνουν στον «πάγο», κι ενώ λίγο πριν από το τέλος του προηγούμενου έτους αρκετά άρχισαν να μπαίνουν «στο σφυρί», έστω και μετά τις 3 Ιανουαρίου, ύστερα από σχετική παράταση!

Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο εξαιτίας της αποχής των συμβολαιογράφων από την υλοποίηση μεταβιβάσεων, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός, ότι οι διατάξεις για την αναστολή του ΦΠΑ 24% παραμένουν ανενενεργές, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες ερμηνευτικές εγκύκλιοι ή οι υπουργικές αποφάσεις.

Αθήνα ακίνητα

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, από τις αρχές του έτους δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί καμία πράξη αγοραπωλησίας ακινήτου στη χώρα και, ουσιαστικά, ό,τι ακίνητο εμπίπτει στις διατάξεις του ΦΠΑ, δηλαδή με οικοδομική άδεια μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου του 2006, δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, καθώς ο νόμος είναι ανενεργός χωρίς τις εφαρμοστικές εγκυκλίους.

Υπενθυμίζεται ότι στην αγορά ακινήτων προσδοκούσαν στη συγκεκριμένη διάταξη, προκειμένου να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση σχεδόν 90.000 κατοικιών, οι οποίες έχουν ανεγερθεί μετά το 2006 και παραμένουν μέχρι σήμερα απούλητες, λόγω του ότι οι αγοραστές καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ 24% (εφόσον δεν ισχύει γι’ αυτούς η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας).

Με τη νέα διάταξη, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ζητήσουν την απαλλαγή του προς πώληση ακινήτου από τον ΦΠΑ, ώστε να φορολογηθεί μόνο με τον φόρο μεταβίβασης 3%. Το ίδιο θα ισχύει και για όσα ακίνητα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδίδονται από τις αρχές του 2020 μέχρι και το τέλος του 2022.

Ουσιαστικά χάθηκε ο πρώτος μήνας του 2020 και πλέον προσβλέπουμε σε άμεση επίλυση του ζητήματος, ώστε να ξεκινήσει να απορροφάται το απόθεμα των απούλητων κατοικιών, στοιχείο κρίσιμο, καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προσφορά.

Τους επόμενους μήνες και ιδίως από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο κλάδος αναμένει τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των προς πώληση κατοικιών, καθώς θα έχει αρχίσει να ωριμάζει η διαδικασία προετοιμασίας και ωρίμανσης των χιλιάδων διαμερισμάτων που ανακτούν οι επενδυτικές εταιρείες και οι ίδιες οι τράπεζες από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ή ακόμα και από απευθείας συμφωνίες παράδοσης των ακινήτων, που πραγματοποιούν με τους δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους.

Πάντως, η υπογραφή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων βρίσκεται στην τελική ευθεία και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις ακόμα κι εντός της εβδομάδας. Ετσι, θα καταστεί εφικτή η ενεργοποίηση των διατάξεων για την αναστολή ΦΠΑ 24%, αλλά και της έκπτωσης δαπανών για την εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης ακινήτων.

Το μέτρο θα ισχύσει για δαπάνες που θα γίνουν την περίοδο 2020-2022 και για εισοδήματα που θα δηλωθούν στην τριετία 2021-2023, στα οποία και θα εκπίπτει το 40% της δαπάνης από τον φόρο (επιμεριζόμενο σε 4 χρόνια συνολικά), με ανώτατο ποσό έκπτωσης τις 16.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, αντιμετωπίστηκε και το ζήτημα με την αποχή των συμβολαιογράφων, οι οποίοι αντιδρούσαν στις πρόσφατες ρυθμίσεις, με τις οποίες αναλάμβαναν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, βεβαιώνοντας οι ίδιοι και τον σχετικό φόρο.

Εντέλει, με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, αναστέλλεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 το νέο καθεστώς για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που προβλέπει την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους συμβολαιογράφους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share