Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμών! Πότε θα δείτε χρήματα στους λογαριασμούς σας;

Αναλυτικά οι ημερομηνίες!

22 Ιανουαρίου 2020 14:25
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμών! Πότε θα δείτε χρήματα στους λογαριασμούς σας;

Το Athensmagazine.gr νωρίτερα σας ενημέρωσε για τις αλλαγές που αναμένονται στο ασφαλιστικό και τις αυξήσεις που θα υπάρξουν στις συντάξεις, ωστόσο αλλαγές έρχονται και στις προκαθορισμένες ημερομηνίες πληρωμών των συντάξεων του μηνός Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα θα γίνει η καταβολή τους κι αυτό γιατί νωρίτερα κατατέθηκαν και οι συντάξεις του Ιανουαρίου λόγω εορτών.

Συντάξεις Φεβρουαρίου

Οι συντάξεις των συνταξιούχων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ, να καταβληθούν στις 24 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και
Οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που προέρχονται από τους λοιπούς φορείς και το Δημόσιο να καταβληθούν στις 27 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες καταβολής συντάξεων

  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020
  • Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020 τις επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου 2020.

Είδηση βόμβα για τις συντάξεις: Θα "βγαίνετε" με λιγότερα ένσημα!

Νέο ασφαλιστικό: Μειώνονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του, ενώ σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό αρκετοί είναι οι συνταξιούχοι που θα πάρουν 100 ευρώ επιπλέον σύνταξη!

Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί αύριο σε δημόσια διαβούλευση και με τη νέα διάταξη που θα περιλαμβάνεται σε αυτό για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του θα απαιτούνται 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, έναντι 1.500 που ισχύει σήμερα και 300 ημέρες ασφάλισης την τελευταία πενταετία έναντι 500 που ισχύει σήμερα.

Αντίστοιχα για συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου θα απαιτούνται 600 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε.

Η ευνοϊκή αλλαγή των προϋποθέσεων υπέρ των ασφαλισμένων κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της προϊούσας οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, που επικαλούνται σήμερα τα Νέα. Με την αλλαγή αυτή καθίσταται ευκολότερο για τον ασφαλισμένο να θεμελιώσει δικαίωμα στον τελευταίο φορέα ασφάλισης.

Αν δεν πληρούνται ούτε αυτά τα κριτήρια, τότε προβλέπεται η δυνατότητα να εξεταστεί το αίτημά του με τις προϋποθέσεις του Ταμείου όπου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες ασφάλισης, εφόσον έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας που προϋποθέτει ο τελευταίος φορέας.

Αλλάζουν τον Ιούνιο οι συντάξεις! Έρχεται ο e-ΕΦΚΑ!

Μια επαναστατική κίνηση προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, από την πλευρά της Κυβέρνησης, αφού από τον προσεχή Ιούνιο αλλάζει πλήρως το σύστημα απονομής σύνταξης με την χρήση του e-ΕΦΚΑ.

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε στο Open TV, ο κύριος Βρούτσης τόνισε πως επέρχεται ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών σχετιζομένων με τις συντάξεις, οι οποίες θα βρεθούν υπό την «ομπρέλα» του e-ΕΦΚΑ, με τη διαδικασία να τίθεται σε πλήρη εφαρμογή έως το 2022, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των συνταξιούχων ολοκληρωτικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα επέλθει μια διοικητική και οργανωτική ενοποίηση των κυρίαρχων υπηρεσιών.

«Μέχρι σήμερα, για να βγει μια σύνταξη ασχολούνταν τρεις υπηρεσίες: Ενας φορέας για την επικουρική, ένας για το εφάπαξ και ένας για την κύρια σύνταξη. Πλέον θα ασχολείται μόνο ένας» προσέθεσε ο κ. Βρούτσης, προαναγγέλλοντας ηλεκτρονική διασύνδεση του e-ΕΦΚΑ με όλα τα αρχεία του κράτους.

Ερωτηθείς πόσο θα χρειάζεται πλέον για να εκδοθεί μια σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η ψηφιακή αίτηση θα συνεπάγεται άμεσης απάντησης, δίχως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τον ακριβή χρόνο που θα απαιτείται. Το πρώτο βήμα θα γίνει την 1η Ιουνίου του 2020, με τον κ. Βρούτση να θέτει ως στόχο 1 στις 3 αιτήσεις για σύνταξη να γίνεται ψηφιακά. Μέχρι τα μέσα του 2021, ο στόχος είναι το 90% των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.

Οι συμβουλές Βρούτση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες

Πέρα από τις συντάξεις, ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε ευρύτερα για το νέο ασφαλιστικό, εστιάζοντας και στους ελεύθερους επαγγελματίες. «Δεν ενδιαφέρει το κράτος αν ένας γιατρός έχει ένα ή δύο ιατρεία, το ενδιαφέρει να παίρνει μία εισφορά. Το επιλέγει ελεύθερα. Με απόλυτη ελευθερία ο κάθε επαγγελματίας (σ.σ: αφορά 1,5 εκατ. εργαζόμενους) θα μπορεί να επιλέγει στην αρχή κάθε έτους, μία από τις έξι κατηγορίες που έχουν μπροστά τους. Θα πρέπει να το ακολουθούν κατά γράμμα, γιατί ο e-efka θα βγάζει εκκαθαριστικά βάσει αυτού» τόνισε χαρακτηριστικά, κατά τη συνέντευξή του στο Open TV.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας έδωσε τις δικές του οδηγίες για τη σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών:

«Υπάρχει κι ένα μυστικό, που είναι πολύ σημαντικό. Πού συμφέρει να πάει ο ελεύθερος επαγγελματίας. Ολους τους συμφέρει να πάνε στην πιο υψηλή ελεύθερη κατηγορία, γιατί θα πάνε σε υψηλότερη σύνταξη για δύο λόγους. Και μέσα από την ανταποδοτικότητα (με 30 χρόνια +1) και δεύτερον γιατί γίνεται πράξη ένα αίτημα ετών, για πρώτη φορά. Ιδιες υπηρεσίες υγείας, ίδια εισφορά. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, δίνεται η δυνατότητα, μετά τη δεύτερη κατηγορία, να υπάρχει πλαφόν στην εισφορά υγείας. Και τα χρήματα που έρχεσαι να καταβάλλεις ως ελεύθερη κατηγορία στην ανώτατη κατηγορία (566), τα 500 θα πάνε στη σύνταξη. Άρα, όλοι έχουν συμφέρον να πάνε εκεί».

«Η 13η σύνταξη δεν υπήρξε ποτέ»

Ο Γιάννης Βρούτσης, αφού πρώτα μίλησε για τις μειωμένες εισφορές και τις συνακόλουθες αυξήσεις στους μισθούς, ερωτήθηκε για τη 13η σύνταξη. Ο υπουργός απάντησε ότι «η 13η σύνταξη δεν υπήρξε ποτέ, την επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παίχτηκε παιχνίδι στις πλάτες των συνταξιούχων».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης είπε ότι «αύξηση θα πάρουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Όσοι ξέρουν ότι τους έχει κοπεί στα 1.300€ κύρια κι επικουρική. Θα δουν άμεσα όλοι λεφτά, από 5 έως 200€ και μεσοσταθμικά περίπου 99,5€. Αυτό θα είναι το εύρος της επικουρικής».

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Βρούτσης σχολίασε και τις αλλαγές για τις κύριες συντάξεις:

«Εχουμε δύο πολύ σημαντικές κατηγορίες για τις κύριες συντάξεις. Ολοι όσοι μπουν στο νέο καθεστώς, που θα εργάζονται 30+1 χρόνια, θα απολαύσουν τις αυξήσεις του νέου νόμου. Οσοι είναι στον νόμο Κατρούγκαλου, που είναι υφιστάμενοι συνταξιούχοι εδώ και τρία χρόνια κι έχουν 30 χρόνια και 1 ημέρα, θα πάρουν κι αυτοί λεφτά.»

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share