Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ρύθμιση δόσεων: Αυτή είναι η ημερομηνία που θα "ανοίξει" η ηλεκτρονική πλατφόρμα!

Τέλος στην αναμονή!

22 Ιανουαρίου 2020 10:28
Ρύθμιση δόσεων: Αυτή είναι η ημερομηνία που θα

Τέλος δίνεται στην αναμονή εκατομμυρίων νοικοκυριών που περίμεναν εναγωνίως την έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ρύθμισης δόσεων που διπλασιάζει τις δόσεις από 12 σε 24 και αντίστοιχα από 24 σε 48. Ωστόσο, το Athensmagazine.gr σας έχει ήδη ενημερώσει για το πώς μπορείτε να κάνετε την αίτηση σας για τις 120 δόσεις της Εφορίας.

Με εντολή Βεσυρόπουλου, ο χρόνος αναμονής για να ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση περιορίζεται δραστικά και η ειδική εφαρμογή στο Taxisnet αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της στις 26 Φεβρουαρίου -αντί για Απρίλιο ή Μάιο όπως προ ημερών μόλις διαφαινόταν.

Μόνο με αίτηση

Σε κάθε περίπτωση, μετά την αποκάλυψη της ημέρας έναρξης των αιτήσεων, όλοι οι οφειλέτες θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους: για να μη βγουν ληξιπρόθεσμοι την 1η Φεβρουαρίου (ειδικά αν έχουν βάλει και παλαιά χρέη τους στις 120 δόσεις) θα πρέπει μέσω στο Γενάρη να έχουν μπει στην μόνη διαθέσιμη ρύθμιση που υπάρχει σήμερα, με έως και 12 δόσεις.

Θα πληρώσουν έτσι μια «αλμυρή» δόση Ιανουαρίου για τα χρέη τους (πχ 1/12 αντί 1/24 της οφειλής τους) αλλά αν υποβάλουν αίτηση από τις 26 Φεβρουαρίου και μετά θα μεταπηδήσουν πλέον στις 24 δόσεις. Αν δεν υποβάλουν αίτηση, θα πληρώσουν και τον Φεβρουάριο άλλη 1 από τις 12 μηνιαίες δόσεις, βάσει της υφιστάμενης από παλιά πάγιας ρύθμισης χρεών στην εφορία.

Συνεπώς, ακόμα και αν μπουν στις 12 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, για να αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στις διπλάσιες δόσεις (24 – 48 δόσεις αντί 12-24) ώστε και να πληρώνουν «μισή» μηνιαία δόση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση μετά τις 26 Φεβρουαρίου.

Ραγδαίες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα!

Μετά τις αλλαγές στο όριο του ποσού των συναλλαγών που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι τράπεζες, έρχονται νέες ακόμη πιο δραστικές που αφορούν τις κάρτες παντός τύπου (χρεωστικές, πιστωτικές κ.α.).

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών διέταξε την αποστολή καρτών και συνοδευτικών κωδικών μόνο με συστημένη επιστολή.

Το δικαστήριο δικαίωσε 76χρονη που είχε πέσει θύμα κλοπής της κάρτας και του κωδικού της, τα οποία της είχαν σταλεί με απλό ταχυδρομείο.

Το δικαστήριο με την απόφασή του (αριθμός 3446/2019) υποχρεώνει για πρώτη φορά τα τραπεζικά ιδρύματα στο πλαίσιο της προστασίας και ασφάλειας των συναλλαγών τους με τους καταθέτες, να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και η υποχρέωσή τους σε αποστολή των επίμαχων στοιχείων μόνο με συστημένη επιστολή, ακόμη κι αν αυτό δεν προβλέπεται ρητά στον κανονισμό και δίκαιο των τραπεζών.

Η προσφεύγουσα έπεσε θύμα κλοπής της νέας κάρτας αναλήψεων, που μαζί με τον κωδικό αριθμό (Pin) της είχε αποστείλει, κατόπιν απώλειας της προηγούμενης, η τράπεζα στην διεύθυνσή της, ως απλής αλληλογραφίας. Οι δράστες της κλοπής μάλιστα έκαναν αναλήψεις μετρητών περίπου 2.000 ευρώ.

Η γυναίκα ανακάλυψε τι είχε συμβεί με την κάρτα της, όταν αρκετές ημέρες μετά την αίτηση της για έκδοση νέας κάρτας, οπότε και μετέβη για δεύτερη φορά στην τράπεζα, της είπαν πως η νέα κάρτα, όσο και το νέο PIN είχαν αποσταλεί ταχυδρομικά μέσω των ΕΛΤΑ, με απλή αλληλογραφία, αντί συστημένης επιστολής.

Μάλιστα της είπαν πως με την καινούργια κάρτα είχαν ήδη γίνει αναλήψεις περίπου 2.000 ευρώ. Η συνταξιούχος διαμαρτυρήθηκε υποβάλλοντας παράλληλα αίτηση αμφισβήτησης των συναλλαγών και ζήτησε να επαναπιστωθούν τα παράνομα αναληφθέντα ποσά, αλλά η Τράπεζα, όχι μόνο ήταν κατηγορηματικά αρνητική, αλλά αποποιήθηκε οιανδήποτε ευθύνη της.

Με την προσφυγή της και συνήγορό της τον κ. Αριστείδη Καραμπασιάδη, η 76χρονη ζήτησε να της καταβάλλει η Τράπεζα το ποσό των παράνομων αναλήψεων καθώς και ποσό 3.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Το δικαστήριο (ειρηνοδίκης Ακριβή Ερμίδου) διέταξε την Τράπεζα να πιστώσει στον λογαριασμό της 76χρονης το ποσό που της αφαίρεσαν άγνωστοι, ενώ επιδίκασε και ποσό 200 ευρώ ως αποζημίωση για τη βλάβη που προκλήθηκε στην προσφεύγουσα, από ενέργειες υπαλλήλων της τράπεζας. Οι υπάλληλοι της Τράπεζας, σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, δεν τήρησαν την υποχρέωση της Τράπεζας για προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών και δεν ανταποκρίθηκαν στην ευλόγως προσδοκώμενη ασφάλεια που επιβάλουν οι κανόνες που απορρέουν από τη συμβατική της σχέση με την συνταξιούχο και την νομοθεσία (νόμος 2251/1994, κλπ).

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share