Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

Αυξημένες συντάξεις: Ποιοι τις δικαιούνται και ποια τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης;

Δείτε αναλυτικά!

18 Ιανουαρίου 2020 17:15
Αυξημένες συντάξεις: Ποιοι τις δικαιούνται και ποια τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης;

Νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αυξημένα έως και 8% φέρνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.Τα νέα ποσοστά οδηγούν σε αυξημένες συντάξεις για όσους έχουν περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη.

Για όσους έχουν λιγότερα χρόνια εργασίας, τα ποσοστά αναπλήρωσης παραμένουν αμετάβλητα. Οι αυξήσεις που προκύπτουν αγγίζουν ακόμη και το 15% . Να σημειώσουμε και ποια είναι η ημερομηνία που θα πιστωθούν τα 900 ευρώ στους λογαριασμούς σας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" , από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προκύπτει ότι η νέα κλίματα των ποσοστών αναπλήρωσης των νέων συντάξεων (όσον αφορά στο ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης) διαμορφώνεται ως εξής:

Από 30-33 συντάξιμα έτη στο 1,98%
Από 33,01 έως 36 έτη στο 2,50%
Από 36,01 έως 40 έτη στο 2,55%
Από 40,01 και άνω έτη προβλέπεται ετήσια αύξηση κατά 0,5%

Αυτό σημαίνει ότι τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης διαμορφώνονται ως εξής:

-Για 30 συντάξιμα έτη στο 27,14% αντί για 26,37%

-Για 35 συντάξιμα έτη στο 38,08% αντί για 33,81%

-Για 40 συντάξιμα έτη στο 50,78% από 42,80%

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης μαζί με τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις οδηγεί σε αναδρομικών έως 1.200 ευρώ και μηνιαία αύξηση έως 200 ευρώ για ένα εκατ. συνταξιούχους. Τα αναδρομικά θα έχουν ισχύ από 1/10/2019 και η καταβολή τους εκτιμάται ότι θα γίνει με την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου ή Απριλίου. Η αύξηση των συντάξεων με βάση τον νέο υπολογισμό, θα ανέρχεται σε 10% για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ και έως 15% για υψηλότερες.

Συντάξεις: Αυξημένες συντάξεις! Ποιοι τις δικαιούνται και ποια τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης;

Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα κυμαίνονται από 20 έως 150-160 ευρώ και στις επικουρικές από 5 έως 196 ευρώ . Με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα ξεκινήσει ο επανυπολογισμός των κυρίων συντάξεων με βάση τους νέους υψηλότερους συντελεστές, ενώ θα προσδιοριστούν και τα ποσά που θα επιστραφούν στους δικαιούχους των επικουρικών.

Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", με την ψήφιση του νομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή διπλών αυξήσεων σε περίπου 250.000 συνταξιούχους καθώς εκτός από τις κύριες συντάξεις αυξάνονται και οι επικουρικές. Οι αυξήσεις προκύπτουν ως εξής:

-Μέσω της κύριας σύνταξης, αφού θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη

-Μέσω της επικουρικής σύνταξης για όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ.

Εξοικονομώ Κατ' Οίκον: Νέου τύπου πρόγραμμα με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές!

Έρχεται ένα νέου τύπου πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον που θα συνδυάζει πέντε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2021. Τι αλλαγές θα φέρει στην οικονομία;

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

- Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες Κοινοτικές πηγές

- Τραπεζικά δάνεια,

- Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων,

- Φοροαπαλλαγές και

- Την συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει - σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία - να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα νέα στοιχεία ως προς την χρηματοδότηση που διαφοροποιούν το νέο πρόγραμμα από το υφιστάμενο είναι οι φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά εφέτος και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν. Είναι επίσης το καθεστώς επιβολής βάσει του οποίου οι ενεργειακές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τους πελάτες τους. Ως τώρα οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων περιελάμβαναν κυρίως ενημερωτικές δράσεις εκπαίδευσης των καταναλωτών, οδηγών κλπ. για τα οφέλη και τις τεχνικές της εξοικονόμησης. Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να κάνουν επενδύσεις που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνουν αντικατάσταση καυστήρων σε πολυκατοικίες, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο, εργασίες μόνωσης, κ.α.

Εξοικονομώ Κατ' Οίκον: Νέου τύπου πρόγραμμα με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές!

Επιπλέον το νέο Εξοικονομώ θα απευθύνεται σε πολύ ευρύτερο κοινό σε σχέση με το υφιστάμενο, καθώς σχεδιάζεται με γνώμονα το στόχο που περιλαμβάνονται στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, να αναβαθμιστούν ως το 2030 πάνω από το ένα έκτο (15%) των υφιστάμενων κτιρίων.

Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η εξοικονόμηση ενέργειας συνεπάγεται άμεσο όφελος για τους χρήστες των κτιρίων) καθώς μειώνεται ο λογαριασμός για το ρεύμα τα κοινόχρηστα κλπ.) καθώς και για τα επαγγέλματα της οικοδομής που συνδέονται με τις εργασίες αναβάθμισης. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού́ αποθέματος αναμένεται έως το 2030 να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 22.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Το γενικό πλαίσιο του νέου προγράμματος περιέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι τα κονδύλια για εξοικονόμηση ενέργειας στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027, νέο ΕΣΠΑ) πρόκειται να αυξηθούν θεαματικά, στα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο έναντι 1 δις ευρώ που ήταν το σύνολο των κονδυλίων που διατέθηκαν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς παρουσιάζοντας το ΕΣΕΚ, στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα τρέξουν δύο προγράμματα εξοικονόμησης σε κτίρια. Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων (το οποίο ανασχεδιάστηκε ώστε οι παρεμβάσεις να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους φορείς αλλά και από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών, προκειμένου να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι) καθώς και το αντίστοιχο πρόγραμμα για την βιομηχανία. Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα αναμένεται μία ακόμη προκήρυξη και για κατοικίες. Δεν έχει αποφασιστεί ωστόσο αν το πρόγραμμα για τις κατοικίες θα προκηρυχθεί με τις προδιαγραφές που ίσχυαν ως τώρα, ή θα εφαρμοστούν πιλοτικά στοιχεία από το πρόγραμμα που σχεδιάζεται για τη νέα περίοδο 2021-2027.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share