Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

Ασφαλιστικό: Αυτοί θα πάρουν 100 ευρώ!

Σας αφορά όλους! Ραγδαίες αλλαγές!

14 Ιανουαρίου 2020 11:24
Ασφαλιστικό: Αυτοί θα πάρουν 100 ευρώ!

Ασφαλιστικό: Μέσα στις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα οι αλλαγές, για τις οποίες σας έχουμε ενημερώσει εδώ και αρκετές ώρες! Αυξάνεται κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης. Αίρεται το πλαφόν των 1.300 ευρώ για κύρια και επικουρική σύνταξη και φέρνει… αυξήσεις. Μειώνεται στο 30% η περικοπή σύνταξης για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται – Ποιοι εξαιρούνται. Δείτε τα τελικά ποσά για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό. Μέσα στις επόμενες μέρες, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Ένας από τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, είναι η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το «κομμάτι» της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν, όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 χρόνια και μετά.

Ασφαλιστικό αλλαγές

Σε ποιους φέρνει αυξήσεις το νέο ασφαλιστικό

Το νέο ασφαλιστικό θα άρει το πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.300 ευρώ, που είχε ως αποτέλεσμα τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης, οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου στα 99,5 ευρώ.

Αυξήσεις στο εισόδημά τους θα έχουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς αναμένεται να μειωθεί η περικοπή του ποσοστού της σύνταξής τους, λόγω απασχόλησης, από το 60% στο 30%. Η μεταβολή του ποσοστού παρακράτησης των συντάξεων θα ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων, εκτός από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους πτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς συνταξιούχους, για τους οποίους δεν θα εφαρμοστεί κανένα μέτρο περικοπής της σύνταξής τους, ενόσω παράλληλα εργάζονται.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπολογίζεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Ασφαλιστικό αλλαγές

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Αλλαγές θα γίνουν και στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, οι οποίες θα αποσυνδεθούν από το εισόδημα, αλλά και από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους θα περιλαμβάνει κλιμακωτά επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής, καθώς και ευνοϊκότερο καθεστώς για όλους τους επαγγελματίες κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής τους, με εισφορά 126 ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα τελικά ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, από τις αρχές του 2020, διαμορφώνονται, ως εξής:
1ο επίπεδο: 210 ευρώ
2ο επίπεδο: 252 ευρώ
3ο επίπεδο: 302 ευρώ το μήνα
4ο επίπεδο: 363 ευρώ
5ο επίπεδο: 435 ευρώ και
6ο επίπεδο: 566 ευρώ το μήνα.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα, τον Δεκέμβριο κάθε έτους, το επίπεδο εισφορών για το επόμενο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share